Grooveshark Anywhere versus Spotify Premium

Wil je ongelimiteerd muziek van het web luisteren op je computer, maar ook op je mobiel of mediaspeler, kom je van de gratis versies van Spotify en Grooveshark in de betaalde versies terecht. En dus is het zaak een goede keuze te maken. Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven.

Grooveshark Anywhere

Het op advertenties leuende gratis web-based Grooveshark heeft een adverentievrije Plus variant voor $6/maand. Voor $9/maand krijg je er in de Anywhere variant de toegang vanaf een mobiele client of bijvoorbeeld Boxee Boxbij. Als je voor jaarbetaling kiest, betaal je $60 voor de Plus en $90 voor de Anywhere variant.

De afspeellijsten die je op het web onder je account hebt aangelegd, zijn ook mobiel bereikbaar.  Delen van links naar liedjes is mogelijk via Facebook, Twitter, E-mail en SMS. Ook offline toegang tot liedjes is mogelijk. Mobiele Grooveshark apps zijn er voor Android, Blackberry, Palm, Symbian en jailbroken iPhones. Je account is te koppelen met Facebook, Google Contacts en Last.fm.

2017 update. Grooveshark is sinds 2015 gesloten. De beste alternatieven vind je op http://comparitech.net/limewire-grooveshark-alternative.

Spotify Premium

De mogelijkheden bij Spotify lijken op Grooveshark. Een advertentievrije Unlimited versie voor $4.99 (of €4.99 voor ons Nederlanders) en een $/€9.99 Premium versie met offline toegang en mobiele clients. Met Shazam gevonden liedjes kun je afspelen in Spotify. Spotify heeft verder een integratie met Facebook en Last.fm.

Zoek de 7 verschillen

Spotify scoort beter op de kwaliteit van de streaming audio: 320kbs versus 192kbps bij Grooveshark. Gebruikers kunnen bij Grooveshark ook zelf muziek uploaden, met de nodige vraagtekens over de legaliteit van de bestanden. Het leidt tot dubbelingen of erger in de muziekbibliotheek. Claims ten aanzien van de omvang van de muziekbibliotheek moeten met een korrel zout genomen worden. Spotify is op dat punt strakker georganiseerd. De beste test is om zelf zo obscuur of zo nieuw mogelijke muziek uit je eigen verzameling in de zoekmachines van beide diensten in te voeren. Zie hieronder een aantal voorbeelden uit mijn eigen testronde:

De Flash webinterface van Grooveshark zit qua werking anders in elkaar dan de desktop client van Spotify. Ik heb zelf al maandenlang een Spotify Unlimited account, dus ben zo gewend aan de nette Desktop client, dat de web interface, zeker nu voor de blog de gratis variant van Grooveshark me irriteert: trager, advertenties en de vele doublures in gevonden muziek trekken niet. Gelukkig zijn er inmiddels ook desktop clients voor Windows en Mac en browser add-ons voor het filteren van duplicaten.

Qua prijs zit Grooveshark door je credit card in dollars te belasten, en niet, zoals Spotify dat doet, alleen het valutateken te wijzigen, lager. Met de huidige koers betaal je €6.36 per maand voor Grooveshark Anywhere versus €9.99 voor Spotify Premium. Dat is geen afrondingsfout.