Deezer, iTV en Spotify nieuws

Op 8 december 2011 ging de van origine Franse streaming-muziekdienst Deezer in Nederland van start als onderdeel van een uitrol over tientallen landen eind 2011.  Deezer is al 4 jaar actief, bood eerst gratis streaming muziek aan, limiteerde de luistertijd tot 5 uur en het aantal luisterbeurten per track tot 5 om belangstellenden te interesseren voor de Premium (€4,99) en Premium+ (€9,99 per maand) varianten, vergelijkbaar met Spotify. Dankzij contracten met de grote platenmaatschappijen telt de catalogus zo’n 13 miljoen nummers. Overigens zakte Deezer meteen door géén resultaten te geven voor mijn favoriete bands The Echoing Green, The Choir en m’n obscuriteitentest op Geoff Bullock, The Throes en Icon for Hire.

Met Premium+ kunnen gebruikers ook mobiel luisteren op Android, BlackBerry, iPod/iPhone/iPad, SonyEricsson en Samsung. Ook zijn er apps voor Logitech Squeezebox en Sonos players.

Conclusie: Spotify heeft veel meer artiesten en tracks in de catalogus, biedt ook voor andere mediaspelers apps voor dezelfde prijs. Deezer zal met méér moeten komen om indruk te maken.

iTV

Apple’s iTV komt mogelijk in 3 beeldformaten, waaronder een 32″ en 55″(!) versie. De iTV zal waarschijnlijk dezelfde processor aan boord hebben als de iPad 3. Aan software wordt onder meer ondersteuning voor Siri, de spraakherkenning programmatuur op de nieuwe iPhone 4S. Het iTV product moet concurreren met de nieuwe generatie smart televisies van bedrijven als Samsung en LG. Nog veel geruchten, maar mogelijke releasedatum zou februari 2012 zijn. Het kan ook maar zo later in 2012 of zelfs 2013 worden. De Apple fanaten houden ons via Twitter waarschijnlijk wel op de hoogte.

Spotify vernieuwt Radiofunctie

Spotify Logo

Naast het afspelen van eigen muziek naar keuze uit je lokale collectie, een afspeellijst, zoekresultaten of tips van Facebook vrienden, is het binnenkort in het onderdeel Spotify Radio ook goed toeven. Momenteel biedt de functie Radio een aantal muziekstijlen en een paar decennia (60’s, 70’s, 80’s) aan om als ‘radiostation’ een shuffle playlist voor te schotelen. In de binnenkort te vernieuwen functie kun je onbeperkt schakelen tussen stations en liedjes. Liedjes die je bevallen, kun je bewaren in een eigen afspeellijst of eindeloos herhalen.

Startpunt is Start Artist Radio bij een artiestenpagina. Je kunt ook een liedje naar Radio in het menu aan de linkerzijde slepen. Spotify zal erop reageren door je een radiostation van gelijksoortige muziek te presenteren. Klinkt als EchoFi, een 3rd party web app die ik in oktober 2011 besprak. Met de tientallen miljoenen liedjes in de collectie moet er genoeg vertier zijn. Mocht je Spotify client nog niet spontaan zijn ge-update, kun je hier een preview krijgen.