Boxee Box verkend

      1 Comment on Boxee Box verkend

Vorige week vertelde ik je over m’n zoektocht naar een streaming media device. De keuze viel op de D-Link Boxee Box. Deze wordt geleverd met een afstandsbediening, HDMI kabel, stroomsnoer en installatiehandleiding. De laatste helpt je de kabels juist aan te sluiten en het apparaat aan te zetten. Vanaf dat punt wordt het initiatief aan de gebruiker gelaten die op intuïtie of gewoon zoekend zijn weg moet vinden in het menu en de opties die offline en online bronnen bieden. Op een aantal punten is dat niet 1-2-3 helder. Ik neem je daarom mee in mijn vondsten.

Installatie

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UeLm6U8Qxgg&w=600]

Index van bestanden

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=9Ilkeht3q_c&w=600]

Audio

In de settings kun je de audio uitgang aansturen. Als je HDMI kiest, wordt het geluid alleen via de HDMI kabel naar je tv gestuurd, dus niet naar je receiver. Wil je de analoge (wit/rode tulp-stekkers) gebruiken, krijg je geen Dolby Surround. Het handigst is voor het geluid dus gebruik te maken van de optische uitgang (SPDIF). Kost je wel een kabel.

Capslock op de afstandsbediening

De achterzijde van de afstandsbediening is een QWERTY toetsenbord. Bij de shift/Caps lock brand alleen geen lichtje, dus het intikken van een case sensitief wachtwoord is lastig. Als je op je tv met de voorzijde het toetsenbord aanwijst, kun je de letters en cijfers vervolgens aanwijzen. Op het getoonde toetsenbord is dan wel een caps lock lampje zichtbaar. Voor het (eenmalig) inloggen erg handig.

Firmware upgrade

Via systeem kun je upgrades opvragen en downloaden. Een firmware upgrade kost je een herstart. Je credentials blijven bewaard. Geluidsinstellingen gaan weer verloren.

Toegang tot je eigen computers

De eigen computers in hetzelfde (W)LAN kom je niet zomaar op, althans zo zijn de Windows 7 machines niet ingericht, en terecht. Eerst zul je via een UTP kabel je Boxee moeten aansluiten op het LAN, of de credentials voor je WLAN moeten ingeven. Zie daarvoor de tips rond het toetsenbord. Via Bestanden – Netwerk kun je de computers in je netwerk benaderen, de gebruikersnaam en wachtwoord ingeven en vervolgens de daarop aanwezige muziekbestanden, films en foto’s openen.

Films en Series

Bij Films vind je trailers, gratis korte films of via Mubi lange (commerciële) films waarvoor betaald moet worden voor on demand weergave. Series zijn video podcasts, zoals Geekbeat.tv, Revision3, TED, etc.

Apps

Bij de Apps vind je handige toepassingen als een eigen browser (met Bing als standaard zoekmachine), Youtube, Spotify client, Grooveshark client, een RSS lezer, Accuweather en nog 200+ andere. Voor repositories moet je urls opgeven. En dus ben je benieuwd naar geschikte voorraden apps. Je belandt dan in een wereld van goedbedoelende programmeurs voor wie versiebeheer, compatibiliteit met de laatste firmware en marketing niet de sterkste punten zijn. Van de in de support forums op de vraag Where can I get some repository addresses gegeven antwoorden werkt 70% van de links niet. Goede ervaringen heb ik met de Nederlandse apps van Bartsidee.nl. Via het web moet je je (gratis) registreren, waarna je een gepersonaliseerde url voor de app repository krijgt. In Bartsidee’s voorraad onder meer een TVapp met uitzending gemist voor Publieke Omroep, RTL 4, Net 5, SBS6, etc. Ook zijn Music Player is beter dan de muziekspeler van Boxee zelf, aangezien je in je collectie kunt zoeken, niet alleen bladeren en veel meer filters hebt. Een radiospeler, nu.nl app en Grooveshark client zijn ook beschikbaar.

Ook de apps van Rockboxee zijn vermeldenswaard. Check zeker ook de tips sectie van Boxeeappreviews.com.