Beeld & Geluid in Hilversum

Sinds 1 juli 2011 is het Instituut Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum met de Museumkaart ‘gratis’ toegankelijk. Ten opzichte van de €14 voor volwassenen en €8 voor kinderen als reguliere toegangsprijs, was dat een prikkel om een datum te reserveren om dit bijzondere gebouw, van waaruit bijvoorbeeld Andere Tijden wordt gemaakt, te bezoeken. Deze laatste week van 2011 is het Top2000 Café weer opgezet in de centrale hal. Vandaag was het behoorlijk druk in dit bijzondere museum, begrijpelijk vanwege de kerstvakantie. Meteen bij de ingang ging Klazien met de dochters op de foto met een kartonnen Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk. Leuk voor Facebook…en dus extra traffic op de Beeld & Geluid (foto)pagina daar.

Terugblikken maar!
De enorme collectie beeld- en geluidsmateriaal wordt in Hilversum op speelse wijze naar het heden gebracht. Door met een bij de entree van de Experience meegekregen ring te gebruiken om in te loggen op de computers her en der in het pand, wordt een eigen profiel met foto’s en video’s opgebouwd. Het resultaat krijg je op een Mijn Beeld en Geluid pagina thuis te zien, waarbij je e-mailadres de sleutel vormt. Hilarisch om de eigen vj-set, uitslagen van het reclame-raadspel, optreden op de TopPop dansvloer of opkomst op de Sterrenvloer weer terug te zien. Kom je tijdens je rondgang leuke televisiefragmenten tegen, kun je ze ter plekke aan je favorieten toevoegen om ze compleet terug te zien in de media lounge bovenin het pand.

Frappant hoe kinderseries, programma’s en reclames uit je jeugd in m’n geheugen gegrift staan. Van “ken ik er wat aan doen” uit een brandpreventiefilm vanaf 1974, de marmottenbaan uit de Wiekentkwis, Theo’s “happen naar de baas?!” uit de ‘de auto kan best een dagje zonder u’ campagne tot de oprichting van de Tegenpartij door Van Kooten & De Bier. De kinderen zag je vandaag meer plezier beleven aan de echte interactie als het raden van een bedrijfsnaam of merk bij een reclamespot, het zelf bepalen van een geschikt kijkwijzer advies bij televisiefragmenten, het in elkaar sleutelen van een eigen vj-set of het als volleerde presentatrice opkomen op de Sterrenvloer als ‘het nieuwe talent uit Hilversum’.

Ik neem je mee naar…

Volwassenen lieten zich gewillig persoonlijk begeleiden door nieuwslezeres Sacha de Boer, oudste zoon en dochter door School-tv presentator Jurre Bosman. Grappig om je kinderen de marmottenbaan te laten zien, of Johan die Koefnoen momenteel kan waarderen voorgangers als Kopspijkers en Van Kooten & De Bie. Rond 15u is de kinderschare het wel helemaal zat. Klazien wilde nog wel in het Top2000 Café kijken, maar kon alleen een kaartje voor het 16.15u slot krijgen. En zózeer gaat het eigenbelang niet voor. We zien de Top2000 à GoGo vast nog wel in het voorbijgaan deze week.

Het Instituut Beeld & Geluid is zeker de moeite waard voor oud en jong. Jong dan wel voor 8+ zou ik zeggen. Je bent er, geheel zoals beloofd, zonder moeite 4-5u zo zoet als een kind.