Oostelijke Veluweroute 38,5 wandelkilometers rond Velp

Vandaag organiseerde de WSV78 uit Utrecht Oostelijke Veluweroute  in Velp vanaf zalencentrum Parkstaete. Totaal 343 wandelaars hadden zich ‘s ochtends verzameld. De start om 9u was laat, het was na de verzette klok om 7.30u ook wel licht, terwijl het om 17u alweer donker is. Voor wat minder snelle 40km wandelaars betekent dat aanpoten. Klazien was ditmaal weer eens mee, wel zo gezellig. Niet mee, vergeten, was de iGotU GPS logger. Het eerste uur heb ik met m’n SportyPal app gelogd om je een eerste indruk van het parcours te geven.

Eerst voerde de route door Velp. Op de Bergweg aangekomen aan de linkerzijde het kerkhof dat in het boek van Jan SiebelinkKnielen op een bed violen een rol speelt. Na een paar Velpse straten volgde het dorp Rozendaal. Via de Koningsberg en de Beekhuizensebossen, onderdeel van het Nationale Park Veluwezoom over de Rhedense heide, Schietberg, Posbank, Rouwenberg en via het dorp De Steeg naar kasteel Middachten voor de eerste stop met een beker soep om 11u.

Langs de Havikerwaard richting het dorp Ellecom, maar voor de dorpskern linksaf naar de bekende Middachter allee. Deze staken wij over en door bos richting My Ladyberg. Door de Middachterbossen naar de Prins Willemberg (67,6 meter) en de Geitenberg. De rust in De Spelerij in Dieren op 19,9km lieten we rechts liggen. Via Dieren gingen we door naar de  Carolinaberg (49,3 meter). Via een aantal paden kwamen wij op de Oude Arnhemseweg. De verharding van deze weg is afkomstig van de steenfabriek(-misbaksels) en van stenen van het gebombardeerde Arnhem. Leuk voor vermoeide voeten 🙁
<set_tag=”oostelijkeveluwetocht”>
Bij kasteel Middachten op 27,8km stond nu koffie klaar. Via De Steeg gingen we door naar landgoed Rhederoord, het Rozenbos en het Rode Kruis vakantiehotel De Valkenberg. Achter het Transferium Posbank en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten had de organisatie nog een fruitpost ingericht aan de Heuvenseweg. Via voornamelijk dalende verharde fietspaden voerden de laatste kilometers ons terug naar Velp.

De 38,5km finishten we in 6u48m. Een kilometer voor het einde werden we door een tiener gevraagd: “Waarom doen jullie dit?” Omdat we een beetje gek zijn. Thuis krijgen we het ook niet tussen de oren van de kinderen. En dus liepen er vandaag oudjes in een t-shirt of korte broek, snelwandelde een jongeman ons op de Posbank voorbij om enkele kilometers voor de finish weer hardlopend tegemoet te komen. Nee, hij ging niet de hele 40 km hardlopend de route in omgekeerde richting doen, maar “slechts enkele kilometers”. Menig landgenoot stond vanmiddag in het zonnetje te koukleumen aan een kade om een als Sint verklede plaatsgenoot welkom te heten. Anderen hoor je vandaag naar hun kroost langs de vele sportvelden langs de Oostelijke Veluwe schreeuwen. Een beetje gek zijn we allemaal wel.