Jars of Clay – Gather and Build a Collection

De Amerikaanse band Jars of Clay tourt dit najaar in een akoestische setting. Bij de concerten verkopen ze een Limited Edition Acoustic EP. In november kwam ook een nieuwe Christmas EP uit. En of het nog niet genoeg was werd 24 oktober via Noisetrade.com een gratis verzamelaar Gather and Build a Collection beschikbaar gesteld. Zelf geeft de band aan: “Our songwriting process is one thing that hasn’t changed much over the years, though it has become more honest and gritty. We essentially turn our chairs toward one another, and begin the process of mining what is most important in that season- what is worth saying, what do we need to hear? We still remain a songwriting band- the arrangements or performances can take on many different shapes and sounds. This exploration and innovation in the creative process is what keeps us running back for each next record. We look forward to this new season of creating as we begin writing again.”

Eén van Amerika’s bekendste folk liedjes This Land Is Your Land opent de verzameling. De song werd in september via de Blood:Water:Mission pagina op SoundCloud ook al aangeboden. Blood:Water:Mission is de liefdadigheidsinstelling die de Jars jaren geleden oprichtten. Iedereen zal het ermee eens zijn: This Land is made for you and me, ofwel: de wereld is van ons allemaal. Closer ken je natuurlijk van The Long Fall Back To The Earth (2009). In retrospectief zegt Gungor me nu veel meer in de toevoeging bij We Will Follow (featuring Gungor). Dat met dank aan Xnoizz Flevo Festival 2011 en de recensie van Ghosts Upon The Earth. Na deze track van The Shelter (2010) het schitterende Oh My God van Good Monsters (2006). Stay (Forgive Me) is tot ambient track bewerkt door Jars gitarist Stephen Mason en was nog niet eerder uitgebracht. Safe To Land van The Long Fall Back To Earth wordt gevolgd door pianorock à la Seabird in het niet eerder uitgebrachte Save My Soul. Ook ‘nieuw’ is het akoestische Body & Wine. Breekbaar. Run In The Night, de Psalm 27 bewerking van The Shelter met singer/songwriter Thad Cockrell en Water Under The Bridge van Good Monsters leiden naar de afsluiter Flood in de New Rain Mix. Voor sommigen is de verbouwing van Jars of Clay’s eerste hit van het titelloze debuutalbum vloeken in de kerk. Voor anderen is het een welkome aanvulling op het origineel, de live versie van Furthermore: From the Studio, From the Stage en die van Live at Grey Matters of de Savage Flavor remix van Vibe Central – The Essential Remixes. “This exploration and innovation in the creative process is what keeps us running back for each next record.” Dat biedt hoop.