Evanescence – Evanescence

      1 Comment on Evanescence – Evanescence

Na wat jaren opstarten, zeer succesvolle albums Fallen (2003) en The Open Door (2006) kwamen de personele strubbelingen in de Amerikaanse rockband Evanescence en de reflectie op een doorstart. Zangeres Amy Lee tot een bewuste keuze “Ik wist niet zeker of het nog iets zou worden met Evanescence en wanneer dan wel. Uiteindelijk werd ik weer verliefd op Evanescence en wilde ik weer met de jongens uit mijn band werken.” Na eerste liedjes geschreven te hebben in 2009 draaiden opnamesessies in de lente van 2010 met U2-producer Steve Lilywhite op niks uit.  Het vervolg in april tot juli 2011 met producer Nick Raskulinecz (Alice In Chains, Foo Fighters) was wel vruchtbaar. Opener van Evanescence en eerste single What You Want is commercieel genoeg voor de radio en toch stevig, vergelijkbaar met de lead track van Within Temptation‘s Faster van hun The Unforgiving album. Piano en heavy riffs in Made of Stone en The Change. My Heart is Broken is de 2e single, met opnieuw sterke mix van piano en gitaarwerk. Op The Other Side mijmert Lee over de dood (“counting the days to meet you on the other side“), terwijl de bass drums rollen. Erase This is wat opener pianorock en zal het live ook halverwege de set prima doen. De ballad Lost In Paradise start op akoestisch piano en bouwt zich in 4:43 op tot een kanjer van een song met de dramatiek die ook Plumb in haar ballads legt. Qua tempo zitten Sick en End Of The Dream in het midden, beiden overigens niet echt opvallende tracks.

Voor de intro van Oceans opvallend synths ingezet die verderop het symfometal arrangement verder opvullen. Het up-tempo Never Go Back werd geschreven naar aanleiding van de Japanse aardbeving begin 2011. Swimming Home is het laatste liedje op het ‘normale’ album, een eenvoudige ballad. Op de deluxe versie van Evanescence krijg je nog 4 bonus tracks cadeau: New Way To Bleed, het vlotte Say You Will, Disappear en Secret Door. In New Way To Bleed, op eerste gezicht een ‘standaard’ Evanescence song, duiken harpen op. Ook Secret Door en My Heart Is Broken heeft Amy Lee op harp gecomponeerd. In het puntige Disappear vraagt ze “Don’t you want to feel? Don’t you want to live your life? How much longer are you gonna give in to the fear” terwijl de eenvoud van Swimming Home in de ballad Secret Door meer dan goedgemaakt wordt. Koop je in de Nederlandse iTunes store het album, krijg je er nog de knallende Elder Jepson remix van What You Want als 5e bonus track erbij. Vijf jaar wachten op nieuw materiaal is lang, maar met dit album maak ik de trilogie met liefde compleet. Op Wikipedia vind je nog veel meer achtergrondinformatie over Evanescence.