E-book en web reading nieuws november 2011

Amazon’s uitleendienst

Amazon begint met het uitlenen van boeken. Abonnees van Amazon Prime (jaarprijs $80) kunnen zonder extra kosten één boek per maand lenen. Het aanbod is echter beperkt; er zijn geen grote uitgevers die aan de digitale bibliotheek deelnemen. Prime-abonnees konden al gratis films en tv-series streamen, al was dat alleen mogelijk voor klanten uit de Verenigde Staten. Voor zover bekend geldt die restrictie niet voor de uitleenservice.

Amazon logoZodra een ander boek wordt geleend, wordt het oude gewist. Bovendien kan lenen alleen op toestellen van Amazon zelf, zoals de Kindle-e-readers en de Kindle Fire-tablet. Gebruikers van de Kindle-apps voor Windows, Android of iOS vallen dus buiten de boot.

Zelf gratis e-books vervaardigen

2EPUB zet gratis je bronbestanden (doc, docx, epub, fb2, html, lit, lrf, mobi, odt, pdb, pdf, prc, rtf, txt) om naar ePub, de standaard voor e-books die leesbaar is op allerhande apparaten als iPad, iPhone, iPod, Sony Reader, BeBook, Nook, Kobo (for Kindle use .mobi). PlayBook, etc. Verder is uitvoer naar  fb2, lit, lrf en mobi formaten mogelijk.

Weblezen.nl

Weblezen.nl maakt digitaal lezen van boeken op mobiele apparaten simpeler en toegankelijker. Installeren van een Kindle of Bol.com app is niet meer nodig, downloaden van een e-book en overzetten naar je tablet of smartphone ook niet meer. Op weblezen.nl heb je de keuze uit 1.000 titels die fullscreen leesbaar zijn door ondersteuning van swipen om te bladeren. Weblezen is een initiatief van Ebook.nl en is welbeschouwd een lokkertje naar de elektronische boekenverkoper. Eén boek wordt in z’n geheel gratis aangeboden, elke maand een andere titel. Van de 999 andere titels kun je gratis de eerste hoofdstukken lezen om daarna verleid te worden tot aanschaf over te gaan.