Bloggers recenseren boeken en verdienen dus gratis exemplaren

Het zal de trouwe lezer niet ontgaan zijn, dat ik sinds een aantal jaren niet alleen nieuwe muziek en concerten, maar ook nieuwe boeken recenseer. Als je alle nieuwe boeken zou moeten aanschaffen, wordt dat een dure hobby. En waar voor al uitgebrachte, vaak oudere boeken, talloze illegale manieren zijn om ze te bemachtigen, stelen is een beter uitdrukking, gaat dat voor nog te verschijnen boeken niet op. En dat hoeft ook niet. Ik neem je graag mee naar de voorzieningen die aan bloggers geboden worden om gratis recensie-exemplaren te krijgen in ruil voor een bespreking, soms op een afgesproken datum, vaak geheel vrij. Schrijvers en uitgevers zijn gebaat bij veel recensies, want de verwijzingen leveren een goede positionering in de zoekmachines op. En ja, het weggeven van boeken kost ook geld, maar het inkopen van reclamezendtijd of advertentieruimte in een blad, krant of magazine, web banners ook.

Booksneeze

I review for BookSneeze®Booksneeze was het eerste initiatief, waaraan ik deelnam, destijds nog als Book Review Bloggers programma van de Thomas Nelson uitgeversgroep. Voorman van deze christelijke uitgeversgroep, Michael Hyatt, doorbrak destijds het gangbare PR beleid en nodigde zoveel mogelijk bloggers uit om gratis boeken te reviewen. Toen er zo’n 7.500 bloggers actief waren, werd de rebranding naar BookSneeze doorgevoerd. Er worden zowel gedrukte boeken als ebooks vergeven. De ebooks van BookSneeze worden in diverse formaten, waaronder ePub aangeboden. Zodoende is het lezen op PlayBook geen probleem. Ook versies voor Kindle, Nook, Sony eReader, etc. zijn instant beschikbaar. De traditionele boeken hebben een paar weken nodig om vanuit Amerika bezorgd te worden.

In ruil voor een 200+ woorden recensie die zowel op je eigen website als een commerciële site als Amazon gepubliceerd moet zijn, kun je de links aangeven op Booksneeze.com, waar ook een versie komt te staan en jouw recensie bijdraagt aan je eigen populariteit en de belangstellenden van de uitgever niet één of twee, maar vele tientallen tot 100+ recensies krijgen. Bij Booksneeze geldt 1 recensie-exemplaar per keer. Pas na opsturen van je recensie mag je een nieuw boek uitkiezen. Soms wijkt men er van af, maar dan in combinatie met een speciale marketing campagne, om bijvoorbeeld op de releasedatum in één keer zoveel mogelijk recensies online te hebben.

Blogging for Books

De Amerikaanse Waterbrook Multnomah uitgeversgroep richt zich op het Engelstalige christelijke publiek en heeft het Blogging for Books programma. Aanmelden is gratis, en zo lang je maar je recensies in het Engels stelt en op de website van Blogging for Books èn minstens één commerciële verkoper site, zoals Amazon post, ben je welkom. Je mag één boek per keer aanvragen. Na het posten van je recensie mag je een nieuw boek uitzoeken. Als Hollander krijg je bij Blogging for Books alleen e-books aangeboden. Die worden gedistribueerd via Edelweiss in DRM-protected alleen in Adobe Digital Editions leesbaar formaat. Lezen op de laptop kan, bevalt me niet in alle gepubliceerde lettertypen even goed, maar een PlayBook app van Adobe Digital Editions is er eenvoudig niet.

Edelweiss

Edelweiss van Above the Tree Line, is een portal van enkele tientallen uitgevers, deels christelijk, deels universiteiten, deels regulier. Wekelijks worden er tientallen titels toegevoegd aan de collectie. Review exemplaren op papier of als ebook zijn beschikbaar, mits de betreffende uitgever je toelaat. Daarvoor moet je je aanmelden bij Edelweiss en voor de boek(en) die je interesse hebben, een formulier invullen met antwoorden op vragen waarom jij zo’n recensieversie verdient. Aan gratis verzenden van boeken overzee doen ze niet, voor mij als Nederlander zit er dus alleen de optie e-books in. Net als bij Blogging for Books moet er gelezen worden in Adobe Digital Editions. Het aanbod van boeken is heel divers, van kinderboeken, maatschappelijke onderwerpen, streekromans tot medische literatuur. Er vindt géén controle plaats of je je recensie exemplaar ook daadwerkelijk hebt besproken en gepubliceerd. Ook kun je meer dan één titel aanvragen. Natuurlijk staat het de uitgever vrij om te checken of jij je aan je belofte houd om te recenseren. Jouw relevantie voor de uitgever bepaalt namelijk of je recensie exemplaren kunt oppikken.

Librarything

Librarything, de online verzamelplaats van boekenwurmen en hun collecties, schrijvers en aanbieders van online catalogi in diverse talen, heeft ook leuke voorzieningen voor recensenten. Van elk boek in je collectie kun je een recensie achterlaten. Maandelijks wordt een stapel nieuwe boeken aangeboden voor Early Reviewers. Afhankelijk van je land worden exemplaren aangeboden die als boek of ebook worden toegestuurd in ruil voor een recensie op Librarything. Natuurlijk mag je op je eigen website ook een recensie plaatsen. Verder is er de Member Giveaway hoek, waar vaak aanstormend schrijftalent rechtstreeks of via de uitgever / vertegenwoordiger recensie exemplaren weggeeft. Leuke bijkomstigheid is dan vaak het rechtstreekse contact met de auteur. Die vindt het doorgaans erg leuk feedback te krijgen om zo zijn hobby of werk te verbeteren. Dat op de Nederlandse Librarything startpagina nog steeds mijn foto van een klein deel van de eigen boekencollectie prijkt, vind ik leuk.