Town of Saints – Never Sleep

      1 Comment on Town of Saints – Never Sleep

Town of Saints is een akoestische folk punkband uit Groningen en bestaat uit zanger/gitarist Harmen Ridderbos (ex-The Wubbos) en de Finse violist Heta Salkolahti. Bij optredens worden ze vaak vergezeld van Teake Damstra en Anne de Vries (Mr. Richard, ex-The Wubbos) en Sietse Ros (An Ear to the Sky). Het afgelopen jaar werd flink aan de weg getimmerd met shows in Nederland, Groot Brittanië, Ierland en Duitsland. In eigen beheer werd de 7-track EP Never Sleep uitgebracht.  Het duo startte als een street folk/busking band Stain on Teflon in de zomer van 2010, waarbij Parijs, Praag, Berlijn en München werd aangedaan. Nu dus een live band met een eigen album en alweer plannen voor een 2e EP die de aankomende winter in Finland opgenomen moet worden. Never Sleep werd in TheBedroom in Groningen opgenomen, gemixt door Taco Veltman. Hoesfoto is gemaakt door Jorinde Reijnierse. Over naar de muziek. De volle klank in de opener Trapped Under Ice (hoe zou het voelen om nooit meer het zonlicht te zien?) dankt aan 10 vrienden die de koortjes inzongen. Start Something met vlot vioolspel en ook een vlot Out On My Own. In de Letter To The Reverend wordt tokkelend een afscheid van diens kerk beschreven. De zekerheid die het geloof biedt tot en met de aangehaalde Psalm 121 (“Ik sla mijn ogen op naar de bergen; van waar komt mijn hulp? Mijn hulp komt van de HEER die hemel en aarde gemaakt heeft.”) wordt in dit lied terzijde geschoven: geen Redder, geen hulp van boven. Folksong Curtains weet het zeker: the best is yet to come. The Last Day of the Year heeft wel het tempo, maar helaas geen percussie. Live bewijst de band, dat het ook mèt kan. Afsluiter Preachers start rustig, maar gooit er nog een bak energie tegenaan. De zeepkist wordt beklommen met gitaar onder de arm en de mond wijd open: ook zonder dominee of platgetreden paden, wil men op eigen kracht de wereld veroveren, het gospelkoor staat achter het duo. Het klinkt frivool en Europees, de overduidelijk Nederlandse tongval in het Engels van Harmen en de meteen maar door iTunes tot explicit gebombardeerde ‘ik zeg maar wat ik voel’ teksten. Never Sleep heeft niet de punkinvloeden die de persberichten aankondigen en had met wat gastmuzikanten nog wat opgevuld mogen worden. Pak eens een optreden van het tweetal mee in Noord-Nederland en beluister de EP op Bandcamp voor een eigen oordeel.