Phil Wickham – Response

      2 Comments on Phil Wickham – Response

Response is Phil Wickhams antwoord op de vreugde die het leven met God geeft. Een daad van aanbidding, de rode draad trouwens door zijn hele oeuvre. Daarom ontbreekt ook een titeltrack op het 6e album. De in 1984 geboren Amerikaanse singer/songwriter uit San Diego had al 5 albums op zijn naam staan, Give You My World (2003), Phil Wickham (2006), Cannons (2007), singalong (2008) en Heaven & Earth (2009). Met de nummers 2-5 al in de CD rekken keek ik al maanden uit naar de release van Response. Als single werd At Your Name (Yahweh, Yahweh) uitgebracht. Heaven Fall Down opent in dezelfde up-tempo muzikale setting als Heaven & Earth. Joy lijkt bij een eerste luisterbeurt wat middelmatig, maar de pop/rock pakt je bij nader inzien toch meer, waarschijnlijk is het toch de interessante vocale zwier over de notenbalk. On God’s kracht zit in het refrein, dat per meer intenser wordt: “There’s only one God who can make the stars, one God who can save out hearts, one God who will reign over all, one God who can set us free, one God alive in me, one God, you reign over all”. Met Tim Hughes schreef Phil de modern worship song At Your Name (Yahweh, Yahweh). Tim plaatste een eigen vlottere versie op zijn album Love Shine Through. This is the Day doet qua instrumentatie denken aan Cannons en anders wel aan de Hillsongs United-achtige bands. “This is the day when the lost are found, the day for a new beginning… the day when life begins”. All I Want is You is géén U2 cover, maar een Heaven & Earth sound, aanstekelijke pop/rock in mid-tempo. Dit mag zo een volgende single w0rden.

Sprekend over U2, God of Our Salvation, zit muzikaal behoorlijk in de buurt, hoewel de strot van Wickham natuurlijk heel anders dan die van Bono klinkt. Na deze lofzang op de redding uit Gods genade neemt Sun & Moon je mee in een akoestisch verwoord verlangen: “If you are the sun, then I want to be the moon, I want to reflect the light that shines from you”. Fuzz muted guitar in een 80’s wave arrangement begeleidt This Love will Last Forever. All I Am is een qua instrumentatie open gehouden mid-tempo rocksong vol overgave aan God. The Victory met akoestisch gitaar opnieuw een uiting van respons op Gods liefde luidt dan toch het einde in. Gelukkig kun je het album oneindig vaak afspelen. Response klinkt weer afwisselender en rijper dan de voorgaande albums en dat verdient lof.