Kleaster wandeltocht 40 kilometers rond Drachten

De Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) organiseerde vandaag onder de Kleaster Wandeltocht vanaf kinderboerderij De Naturij in Drachten. Alle afstanden hadden met 9u dezelfde starttijd, en dus was het voor negenen dringen in de kinderboerderij, 100% volwassenen wel te verstaan. ‘s Middags bij de finish lag de verhouding met spelende kinderen beter, de zonovergoten zaterdag vroeg gewoon om een buitenactiviteit. De deze zomer in Duitsland gekochte soft shell jas kwam goed van pas, de kou buiten houdend en de lichaamstemperatuur hoog genoeg. Handschoenen had ik mee, ‘k heb ze niet aan gehad, maar dat scheelde niet heel veel. Met 3-4 graden in de morgen was het meer dan fris. Vanuit de kinderboerderij leidde de tocht eerst langs de nieuwbouwwijken van Drachten aan en rond het water. Vervolgens onder de snelweg A7 door richting Beetsterzwaag. De eerste rust in dorpshuis ‘t Bynt in Boornbergum (nee, ik had er ook nog niet eerder van gehoord). Na de nodige slingers door bossen, over fietspaden, door open terrein en bebouwing was de 2e rust in Beetsterzwaag zelf in ‘t Trefpunt van Talant. Vervolgens wandelden we door de bossen van Olterterp en Lauswolt, met uitzicht op het Bilderberg hotel (in 2000 was ik in het Welness centre van Lauswolt ter afsluiting van het Univé Y2K project) en tussen het golfparcours door.
<set_tag=”kleasterwandeltochtdrachten”>
In ‘t Witte Huis in Olterterp was de 3e controlepost. Buiten op een ANWB paddenstoel heb ik gerust om vervolgens de laatste 9 kilometers weer terug naar Drachten te doen. Die duren altijd langer dan gewenst, maar ik kon het tempo wel constant houden. Vlak voor 16u kon ik m’n deelnemerskaart afgeven en zaten de 40,4 kilometers erop. Hieronder de route in beeld. Helaas heeft de GPS logger de eerste 3km geen signaal gelogd.