Henk J. van Baalen – Deventer Vertellingen

Henk J. van Baalen (1944) schrijft al vele decennia over de geschiedenis en cultuur van zijn en mijn geboortestad Deventer. Ruim 25 publicaties verschenen van zijn hand over allerlei aspecten. Verder vervult hij diverse bestuursfuncties bij culturele instellingen en is hij trouwambtenaar. In de serie Deventer Vertellingen neemt hij als alter ego Hendrik van de Molen, mee op zijn wandelingen en fietstochten door Deventer en omgeving. Genietend van flora en fauna, het weer ter plekke deelt hij altijd goedgemutst en met respect voor God en Zijn gebod historische, grappige wetenswaardigheden over de stad, de rivier, bijzondere gebouwen en interessante inwoners. Ik heb deel 4 ‘Op weg naar de Soos’ (2009) gelezen en bekeken. Want naast de verhalen van Henk zijn de locaties gefotografeerd door Eric A. Slim (1967) die Almelo heeft verruild voor de koekstad. Zijn al fietsend en wandelend vastgelegd beeldmateriaal van Deventer zijn verzameld op kijkopdeventer.nl.

Van Baalen beschrijft diverse plekken die ik om diverse redenen goed ken, zoals de Waag, het bankgebouw van de SNS Bank (in het eveneens inpandige Schumer Muziek heb ik in de kelder elektronisch orgelles gehad) aan de Stromarkt, het Twentolmonument (o0rlogsmonument vlakbij de Raambuurt) of het voormalig Koloniaal Landbouwmuseum (waar ik in mijn tienerjaren kerkorgelles volgde, toen er de Muziekschool was gevestigd; momenteel zit er na een tijd leegstad een kinderopvangcentrum in) of Huis Nieuw Rande (in 2007 en 2009 lekker gewandeld). Maar uiteraard ook, omdat ik alweer 22 jaar er wel regelmatig kom, maar niet meer woon plekken of historische details die nieuw en verrassend zijn, zoals de Januskop boven Assenstraat 67-69, het feit dat Leonard Springer (nu associĆ«rend met de rondweg in de Vijfhoek) de schepper van het Oude Plantsoen tussen NS station en Singel is, welk fraais er aan de overzijde tussen Terwolde en Heerde nog te vinden is, de Staringskoepel aan de Berkel of, dat aan de grote panden aan de Singel (blijkbaar het ‘Zwarte Blok’) drie bekende katholieke families (Schoemaker, Auping en Voorpool) woonden.
Vermakelijk en boeiend werk rond Deventer. Ook voor de minder in detail ingevoerde Deventenaar of cultureel geinteresseerde ‘van buiten’.