BlackBerry updates oktober 2011

Down and out?

In een voor BlackBerry gebruikers memorabele maand, we mochten de grootste uitval van RIM servers in jaren meemaken, moesten we het doen met de excuses van RIM’s CEO Mike Lazaridis. “We’ve let many of you down”. Imagoschade, ondanks de nuchterheid over de betekenis van 99,9% uptime van diensten. In een tijd, waarin naast Apple, concurrenten als HTC en Samsung bijzonder actief zijn. Nederlandse telecomproviders wilden met RIM in gesprek over compensatie aan klanten voor de dagenlange langdurige storing in het internetverkeer. De providers hebben geen plannen om zelf compensatie te bieden aan gedupeerde klanten. T-Mobile benadrukte hiertoe juridisch niet verplicht te zijn. KPN gaf aan dat elke compensatie die RIM eventueel aanbiedt, wordt doorgegeven aan de klanten, aldus Nu.nl.

Daags na deze excuses kwam een concreet aanbod. Vanaf woensdag 19 oktober t/m 31 december kunnen klanten voor omgerekend $100 gratis apps downloaden in de AppWorld. Het gaat in eerste aanleg om de volgende spellen:

• SIMS 3 – Electronic Arts
• Bejeweled – Electronic Arts
• N.O.V.A. – Gameloft
• Texas Hold’em Poker 2 – Gameloft
• Bubble Bash 2 – Gameloft

en serieuzere toepassingen:
• Photo Editor Ultimate – Ice Cold Apps
• DriveSafe.ly Pro – iSpeech.org (deze werd 19 oktober als eerste beschikbaar gesteld)
• iSpeech Translator Pro – iSpeech.org
• Drive Safe.ly Enterprise – iSpeech.org
• Nobex Radio™ Premium – Nobex
• Shazam Encore – Shazam
• Vlingo Plus: Virtual Assistant – Vlingo

De lijst wordt nog uitgebreid. De vrijgave in AppWorld gebeurd stapsgewijs. Via Facebook, Twitter en natuurlijk diverse BlackBerry fora worden nieuwe ‘aanwinsten’ bekend gemaakt. Zo genereert de compensatie natuurlijk ook traffic naar de Facebook en Twitter pagina’s en kom je nog eens in de AppWorld.

BES gebruikers krijgen een jaar lang technische ondersteuning gratis erbij.

Spotify for BlackBerry

Ja, je leest het goed. Sinds 19 oktober 2011 is een Spotify client in public beta gegaan. Downloaden kan bij spotify.com. Een premium account op Spotify (€9.99 per maand) is nodig om ‘m te kunnen gebruiken. 1,4MB is de download omvang. De makers hebben ‘m getest op de 9780 Bold, 9700 Bold, 9300 Curve, 9000 Bold en 8520 Curve. Momenteel ondersteunt de app alleen toestellen die op GSM netwerken draaien, voor hen op CDMA-verbindingen en bezitters van Torch 9800 hebben nog even pech. Op satfisfaction kun je je feedback kwijt.

Viira 3.1

Viira 3.1, een GTD hulpmiddel met clients voor Outlook en BlackBerry is uitgebracht. Nieuw is:

  • Touch Screen Interface voor bezitters van BlackBerry Bold 9900, BlackBerry Torch of BlackBerry Storm
  • Quick Add
  • Starred Projects & Contexts.
  • Compact Mode voor bezitters van touch screen models zoals BlackBerry 9900 of BlackBerry Torch series.

Download Viira 3.1 (vanaf BlackBerry) of Download Viira 3.1 vanaf je computer

Dropbox 1.0.55

Op 6 oktober werd Dropbox 1.0.55 uitgebracht. Naast diverse bug fixes zijn security passcode en het bewaren van bijlagen uit e-mails in je Dropbox folder nieuw. Deze versie is ook compatible met BlackBerry OS 7. Via een upgrade in App World kun je de software ophalen. Heb je nog geen Dropbox op je BlackBerry: Dropbox info en aanmaken gratis account.

KIK

Op 23 maart 2011 stipte ik heel kort KIK aan in de verkenning van cross-platform messaging programma’s voor op BlackBerry. Het programma is nog steeds niet officieel in de AppWorld te krijgen, maar 12 oktober 2011 wel echt uitgebracht en beschikbaar voor BlackBerry toestellen. Downloaden kan vanaf de website van de makers.

Bible 3.5.2

Op 6 oktober werd de 3.5.2 versie van Youversion Bible uitgebracht, helaas zonder duidelijke change log.

SharePoint meets BlackBerry

Voor BlackBerry Enterprise Server gebruikers in een zakelijk netwerk is er nu een SharePoint client. Zodoende is er connectiviteit met de SharePoint server(s) op je bedrijf met integratie van je email, kalender, browser, universal search op de BlackBerry. Je kunt documenten uitchecken, inchecken, inzien, of met Documents To Go bewerken en uploaden. Vanaf je BlackBerry krijg je toegang tot de blogs, wiki’s en lists op SharePoint en kun je de SharePoint sites doorzoeken. Er was eerder al wel een SharePlus Office Mobile Client, maar de nieuwe voorziening is van RIM zelf. Meer info en downloaden kan op blackberry.com.

BIS 4.1

BlackBerry Internet Service (BIS), de server software die tussen je e-mail providers en je BlackBerry door je mobile operator (T-Mobile, Vodafone, KPN, etc.) is sinds 6 oktober 2011 opgekrikt naar versie 4.1. Nieuw:

  • email berichten tot 11MB te ontvangen en bijlagen in origineel formaat tot 8MB op te pikken voor bezitters van BlackBerry OS7 toestellen.
  • email berichten in HTML formaat worden tot 300KB gedownload.
  • als je je SIM wisselt, ondervind je geen onderbreking in de bezorging van emails.
  • als je een nieuw emailadres toevoegt, zal de Inbox worden gevuld met maximaal 20 bestaande emails van dat account.
  • Letten en Litouwers kunnen emails in hun eigen taal lezen.