VNV Nation – Automatic

      1 Comment on VNV Nation – Automatic

Een week nadat het Iers/Engelse synthpop / futurepop duo VNV Nation optrad in Nederland werd hier in Europa 16 september, twee dagen vóór de release in Amerika het nieuwe album Automatic uitgebracht. Zanger/componist/toetsenist Ronan Harris en drummer Mark Jackson zijn weer ijzersterk terug na het in 2009 gekochte en besproken Of Faith Power & Glory album. De opener On-Air brengt als achtergrond voor de slepende pianopartijen radio-ruis en achtergrondstemmen mee. Solide 80’s arpeggio’s, indringende emotioneel geladen vocalen en tussen 100-120bpm beats zijn er vanaf Space & Time en hebben eigenlijk alleen in het eentonig stampende Control een vreemd intermezzo. Enkele weken geleden waren op SoundCloud.com snippets geplaatst, die de aanschaf prikkelden. Thematische inspiratie voor het album haalden de heren uit de Amerikaanse industrialisatie in de late jaren ’30 van de 20e eeuw. Het resultaat heet volgens de heren een ‘Opus of Retro-futurism‘. Dan snap je de radiobliepjes bij de opener, de drang naar beheersing over zichzelf zonder inmenging van God of duivel in Control (“…I don’t want fifteen minutes want a whole lot more, don’t want to suffer the fools and the spoils of war. I don’t want fifteen minutes, or a reason why. I want a stainless steel road stretching off to the sky. I don’t need sentiment, want, or hate on my mind No crimes of passion or obsessions in kind. No walls, restraints, or momentary thrill, No blood on my hands, No time to kill. I want my Body, I want my Soul, Make the switch to automatic, I want Control.”) en de meeslepende strings in het zwaarmoedig klinkende Goodbye 20th Century ook weer meer. De “aerodynamic dreams in the stratosphere” vliegen voorbij in Streamline. Uitgezonderd On-Air en Space & Time klokken alle nummers meer dan 4 minuten. Pulserende beats, meezingbare partijen en – uit ervaringen – heerlijke ritmes om op te wandelen in Resolution, Gratitude en Photon, respect voor het langzamere Nove (Shine A Light On Me) en de afsluiter Radio.  Geholpen door Andre Winter (Phunk Nouveaux) heeft VNV Nation een waardevolle uitbreiding aan het oeuvre toegevoegd: behapbaar, toegankelijke EBM en solide kwaliteit.