Ponoka – Outtakes From the Revival Songbook

Gisteren heb je m’n recensie van Nineve kunnen lezen. Vandaag staat de bijbehorende soundtrack van de Utrechtse band Ponoka rond voorman Rick de Gier (auteur van Nineve) centraal. Ponoka bestaat uit Alice ten Brinke (zang), Rick de Gier (zang, gitaar, mondharmonica), Lucas Nap (drums, percussie), Theo Nap (gitaar, zang), Laurens M. Palsgraaf (toetsen, trompet) en Jon van Til (bas). Na Built to Fly (2009) wiebelt de instrumental American Jesus je stereo binnen. Lo-fi, en niet te krap ook. De zelfgeproduceerde CD bevat bij elk hoofdstuk uit het boek Nineve een liedje. Trompet en de samenzang met Alice voegen zich bij de licht rockende gitaarpop in Deleted Scenes. Eenvoud troef in Eye in the Sky. Ctrl Alt Del neemt de eigen levensfilm op de hak. Voor de clip bij 1999 Revisited werden scènes uit Left Behind: The Movie (2001) één van de motieven in de roman, gebruikt. Voor wie de film niet kent: Left Behind verbeeldt de plotselinge verdwijning van christenen op aarde. Zij zijn opgenomen door hun Heer; de rest van de wereld blijft in paniek achter. Dezelfde thematiek komt later in Left Behind: The Song terug. Stuck Inside a Fish over Jona brengt minimal rock, zoals Daniel Amos er in de 80’s/90’s patent op had. De falset en distorted gitaar brengt het extra’s. Holywood (ja, met 1 l) is een korte instrumental met wat samples, waarna het simpele A Day At the Office niet echt boeit. Casio keyboards die in 2011 niet meer kunnen. Klokkenspel en rockgitaar in het gebed Movements doen het dan beter. De keerzijde van Daniëls 5 jaar christen zijn en zijn opgelegde geestvervulling worden verwoord in “Well it moved across the water and it blew and let me breathe; but I never felt it moving the way I felt you next to me.”

Verlangen opnieuw in I Sold My Soul for Rock & Roll: “I’m not looking for too much. Just an incidental touch. Someone to reach out for my soul and carry it.” In Show Business worden de rocksterren, predikers, hippe gasten en (schijn)heiligen opgeroepen hun podium in te ruilen voor beide benen op de vloer: ze weten immers niet meer of beter dan de rest van het volk. Na Saturday Night / Sunday Morning een kort intermezzo Not of this World met een sample van relirocker Larry Norman: zijn legendarische typering van Jezus in Unidentified Flying Object: “He’s a Unidentified Flying Object. You can see Him in the air.”, andermaal een verwijzing naar het einde der tijden en de terugkomst van Jezus Christus op de wolken. Season’s greetings had in 2010 al de weg gevonden naar How To Throw a Christmas Party van Brown Feather Sparrow & Friends. Hier een ruwere versie. In het akoestische Perspective tenslotte het gebed: “You have more names than I can grasp They’re different all over the map There’s still a few I love And there’s a lot I’m tired of Wish you’d offer some perspective from above.” Outtakes is bij vlagen boeiend, soms helaas te zwak en weinig verrassend. Het boek is leuker!