Leeland – The Great Awakening

      1 Comment on Leeland – The Great Awakening

Leeland, de Amerikaanse band die in 2010 op het Xnoizz Flevo Festival de zaterdagavond mocht afsluiten, bracht eerder dit jaar de 3-song EP The Great Awakening uit. Nu is er het volledige album, dat de progressie sinds het debuutalbum Sound of Melodies (2006) en de vorige albums samenpakt. De frisheid van het debuut en de spirituele diepgang door boeken van bijvoorbeeld William Booth​ (stichter van het Leger des Heils) te lezen. Paul Moak (Third Day​, Matt Maher​) produceerde het 4e album van de groep rond zanger Leeland Mooring zijn broer en toetsenist Jack Mooring​, drummer Mike Smith en – nieuw in de band – Moorings jongste zus (18) en bassiste Shelly die het vertrek van Jake Holtz goedmaakt.

Eerlijkheidshalve was Leeland tot dit album niet echt m’n favoriete band en was de keuze juist Leeland vorig jaar Xnoizz Flevofestival te laten afsluiten niet de mijne. Hoe anders pakt de warmte en energie vanaf de titeltrack tot en met Unending Songs me in. De live-to-tape opnamen hebben hun waarde. De op een gedicht uit de 17e eeuw van een onbekende auteur gebaseerde titeltrack heeft een pop format en het principe van evangeliseren in prachtige bewoordingen: “One man wakes, awakens another, second one wakes his next door brother, three awake and arouse a town and turn the whole place upside down, many awake will cause such a fuss, it finally awakes the rest of us, one man awakes with dawn in his eyes, truly then it multiplies.” Daarna een 8:38 durende All Over The Earth mid-tempo lofzang in Hillsong UNITED setting op Gods heerschappij over de hele wereld, zo’n arrangement dat vraagt om uit v0lle borst mee te zingen. De bridge is trouwens een kopie van wat Michael W. Smith regelmatig in z’n worship songs verwerkt om het publiek mee te nemen in de zich herhalende teksten. Chains Hit The Ground is ook in samenzang format, een variant op het besef vrijgemaakt te zijn door Christus. I Can See Your Love is een met synth pads opgevuld liedje om naar te luisteren. Akoestisch werk in I Wonder, de 2e single van het album sinds 29 juli. Het verlangen naar heiligheid en het bewustzijn daar schromelijk in tekort te schieten.

Pages is een power ballad. Not Afraid Anymore is een krachtige rocksong met een gaaf intro. Pas op dat de volumeknop niet ongemerkt rechtsom gaat. Het contrast met de softrock ballad I Cry is dan wel weer groot. Smitty-like rock in Holy Ghost, waarin de Heilige Geest geroemd wordt om zijn rol in het christenleven. Weer omschakelen naar een akoestische ballad While We Sing en de afsluitende ballad vol herhalingen Unending Songs, helaas twee mindere tracks van The Great Awakening, dat verrassend afwisselend is.