Boekpresentatie RUP op maat

      4 Comments on Boekpresentatie RUP op maat

Maandagavond was ik te gast bij Ordina, waar consultant / thought leader Remi-Armand Collaris (Ordina) en informatieanalist Eef Dekker (ex-Ordina, nu Bol.com) hun 2011 versie van RUP op maat presenteerden. RUP op Maat is al sinds 2006 toonaangevend in het Agile toepassen van Rational Unified Process (RUP).  Zowel bedrijven als diverse HBO-opleidingen gebruiken het. De 3e druk frist niet alleen de in de praktijk doorleefde methoden op, nieuwe inzichten op basis van de 2009 versie van PRINCE2 en de combinatie met Kanban voor beheer of business modeling. Nadrukkelijk is Scrum als andere, ogenschijnlijk eenvoudiger agile systeemontwikkeling framework geïntegreerd. De heren stellen, dat leren hoe het moet vooral een praktische component heeft. Boekenwijsheid is slechts theorie en leidt tot stammenstrijd. RUP op maat beoogt de 20% uit het grote IBM RUP te pakken die in 80% van de praktijk zal voldoen. Waar RUP zelf aanpassing voor een specifiek project vóórstaat, gebeurt dat te weinig. En dus wordt kind met badwater weggegooid, zijn er naast Prince in name only en Scrum but ook RUP in name only praktijken en worden onderliggende principes niet begrepen.

Hoe kort het agile manifest ook is, of lezenswaardig de Scrum guide 2011, the proof of the pudding is in the eating. De tientallen aanwezigen werden gisteravond getest op het werkelijk toepassen van principes van iteratieve en agile ontwikkeling. Na de laatste toetsvraag stonden nog welgeteld 2 heren. Er is dus genoeg te ontwikkelen in het vakgebied. En dat begint met zelforganisatie, niet krampachtig inhouden, zo illustreerde ook het filmpje van het verkeer in Hanoi.

Met het boek, de websites rupopmaat.nl en innoveerjijmee.nl, het blog Agile @ Ordina, trainingen en forums wil Ordina het gedachtengoed verder brengen. De boekrecensie zelf houd je tegoed. Het gisteravond gekochte exemplaar ligt op de ‘te lezen’ stapel.