Blauwe Bogentocht 34 wandelkilometers rond Dalfsen

Vandaag werd voor de 2e maal de Blauwe Bogentocht gehouden vanaf De Trefkoele in Dalfsen. Naar keuze 10, 20 of 30 kilometers. Bij vertrek 8.47u vanochtend was het nog erg stil. Officieel zou je vanaf 9u mogen starten, maar ik heb op het laatst van de tocht nog een aantal 30 kilometer wandelaars ingehaald. ‘s Morgens bij landgoed De Horte een tijd opgelopen met een man die al rond 8u was gestart. De vrijwilligers hadden hun best gedaan door bijvoorbeeld verkeersregelaars in te zetten, EHBO’ers met ambulance de route te laten volgen en op 15, 20 en 27km een rustpunt ingericht te hebben. Bijzonder was echter de markering met gekleurde blokken in plaats van pijlen of de ‘officiĆ«le’ KNBLO pijlen. Zeker als de blokken niet consistent bij elk kruispunt staan en afwisselend laag bij de grond, op ooghoogte, daarboven, links en rechts van de weg zijn aangebracht.

De route zelf voerde via het oosten van Dalfsen en de Vechtddijk naar de Blauwe Bogenbrug over de Vecht om daar westwaarts over de Zuidelijke Vechtdijk vooral kilometers te maken. Vervolgens naar het zuiden door richting landgoed De Horte en De Mataram. De eerste rust was in het centrum van Hoonhorst bij restaurant Kappers. Via huis Den Aalshorst, het Engelse Werk en de Marswetering helaas compleet buiten de boswachterij om (zie het kaartje hieronder) naar de rust bij restaurant Het Boskamp.


Vanaf de Bosrandweg weer veel kilometers langs rechte wegen, langs in plaats van in het bos. Het stuk door het Rechterenseveld was wel mooi. Via de Dalmsholterweg en de Diezerstraat kwam de Vechtddijk en Dalfsen aan de overkant weer in zicht. De laatste paar kilometers voerden langs de Vecht, het nieuwe Gemeentehuis van Dalfsen en de westelijke bebouwing om weer terug te steken naar de Trefkoele. Daar stond als attentie een kop soep klaar voor elke wandelaar. De 30km van de aankondiging werd 32,6km volgens de routebeschrijving en volgens mijn GPS logger 33,99km, waarbij zo’n 500m dubbel gelopen is op de Kampmantsweg, waar de straatnamen en blokjes ontbraken.

De naderende herfst was in het bosrijke gebied al goed te zien: paddenstoelen in diverse kleuren en formaten, vallende bladeren en relatieve stilte omdat de vogels zich niet meer lieten horen.