Steven Curtis Chapman – re:creation

Steven Curtis Chapman is min of meer terug met nieuwe muziek, 2 jaar na Beauty Will Rise, dat de rouwverwerking om het verlies van Steven’s jongste dochter Maria Sue, muzikaal verwoordde. Vijf nieuwe songs en nieuw vormgegeven versies van 8 grootste hits. Opener van re:creation en eerste single Do Everything is een herkenbare Chapman song vol staccato gitaarspel en bijbehorende up-tempo zang vol overtuiging dat alles wat we doen een daad van aanbidding van God is (1 Corinthiërs 10). Meer mellow, haast akoestische jazz is Long Way Home. Een relaxt fluitje halverwege nodigt je uit hetzelfde te doen. En toch is de tekst bloedserieus, zeker in het licht van een dochter die als eerste uit je gezin naar haar Hemelse Vader mag: “And when we can’t take another step. The father will pick us up and carry us in his arms. And even on the best days. He says to remember we’re not home yet. So don’t get too comfortable, cause what you really are is just pilgrims passing through.” Nieuwe, up-tempo akoestische versies zijn er van The Great Adventure (origineel op gelijknamig album uit 1992), Dive (Deeper) (van Speechless uit 1999), Heaven in the Real World (gelijknamig album uit 1994), Speechless (titeltrack van al genoemd album uit 1999), Live Out Loud (opener van Declaration uit 2001), For The Sake of the Call (titeltrack van album uit 1992), Magnificent Obsession (ook van Declaration) en More to this Life (titeltrack van 1993 album). All That’s Left brengt de luisteraar terug naar het hart van aanbidding. Het nieuwe Meant To Be zit in mid-tempo wals. Op de recreatie van het uitgemolken Morning Has Broken (“God’s recreation of the new day…”), galmt zoon Caleb mee in de achtergrond. Deze uitvoering loopt door in de lofzang Sing Hallelujah. In 1996 was er de Early Years verzamelaar, in 1997 was er een Greatest Hits, in 2004 8 Great Hits, 2006 Now & Then, in 2008 nog een verzamelaar, dus de afweging om voor 5 nieuwe songs de portemonnee te trekken, moet je zelf maken. Je kunt natuurlijk de nieuwe songs kopen, of re:creation als geheel met open armen en oren ontvangen als ode aan Gods nieuwe schepping, van dagen en mensen, vreugde na verdriet en redding na uitzichtloosheid.