Sarah Macintosh – Current

      1 Comment on Sarah Macintosh – Current

Sinds het album The Waiters The Watchers The Listeners The Keepers & Me (2008, zie recensie) bracht de Amerikaanse singer/songwriter Sarah Macintosh (ooit frontvrouwe van Chasing Furies) in december 2009 een kerstalbum With One Breath He Came uit. Daarna was het even stil, tot juli 2011 de nieuwe Current uitkwam. Zoals meer artiesten is Macintosh inmiddels indie en verzorgt BandCamp de distributie van zowel de fysieke CD’s als de digitale downloads. Manlief Jonathan en JT Daly (Paper Route) produceerden dit juweeltje, dat qua sound in het verlengde ligt van diverse songs van The Waiters… Arpeggio’s, veel synths, maar ook een kamerorkest onder leiding van Alexander Michael Tseitlin (The Fall of AI) om de arrangementen voor de strijkers in te spelen. Het resultaat klinkt tijdloos, doordacht, alsof de combinatie van Michelle Tumes en Brooke Fraser Sarah Macintosh heet. Doorwrocht met inspiratie uit de Bijbel en christelijke literatuur zonder opdringerig of plat te worden. Haar motto is ‘mystery chaser’ en in haar blog geeft ze aan vooral te streven naar verbetering, om haar talenten nog beter tot hun recht te laten komen. Als songwriter werkte ze eerder voor en met Jars of Clay, Michael W. Smith, Brenton Brown, Tim Hughes, David Crowder, Vicky Beeching, en Matt Redman. Na de fraaie van strijkers voorziene titeltrack is er meer mid-tempo fraais in We Should Run en Take It All. De laatste song wisselt met rockriffs. Hope schakelt wat terug, maar valt op door het losse drumwerk. Ongemerkt galm je weer mee. Dit is het punt, waar Out of the Grey of Over The Rhine ten tijde van Films for Radio nog het dichtstbij komen. Strijkers introduceren Laughter Comes Upon Us.  De lofzang Galaxy Former glijdt voorbij. The Damaged is misschien wel het meest electronic fused liedje van het album. Macintosh zingt breekbaar in Hiding Place, waar strijkers en arpeggio’s op gitaar de basis vormen. Akoestische gitaar ter afwisseling aan het begin van You’re Coming. Interessante uithalen ook om de mensen op te roepen acht te slaan op de komst van Jezus Christus. Calling, Calling leunt op een elektronische piano en gelaagde vocalen. “When the road is long and the mountain steep. Let my mouth find words. Any word that I could speak to find myself calling after you. If my words had a meaning. If my life pulled away then I would find the mountains move move move. If I spoke with assurance If my heart joined my head then I could tell you How to breathe breathe breathe. Cause light is brighter, air more fragrant. Hope is here in my hand. Life will be without end. Changer, chameleon I will be red and then I’m green. Let my heart find strength. Any strength so I will keep and find myself waiting on you.” En dan, Joy Comes In, een akoestische track tenslotte. Current is typisch zo’n plaat die je de hele dag kunt draaien zonder je te vervelen. Voorluisteren en aanschaffen kan op Bandcamp.