Most popular Flickr photos – Watt Oase

Eén van m’n hobby’s is wadlopen. In totaal ben ik nu 18 keer de Waddenzee overgestoken naar een eiland of juist weer retour naar het vasteland. In de serie Most popular Flickr bits, sorted by interestingness maak ik een sprongetje naar de 20e plaats voor een nog steeds bijzonder fenomeen: de mobiele Bierstube op het wad tussen Cuxhaven en Insel Neuwerk.

De Watt Oase geeft wat mij betreft de typische Duitse relaxte omgang met het wad weer. Waar Nederlandse wadlopers de gang erin hebben, het liefst zo snel mogelijk de overkant bereiken, of – in geval van Ameland – zelfs willen trainen om in één getij zelfs heen en weer te komen, ligt het tempo bij onze oosterburen een stuk lager.

En als de uitbater van één van restaurant Zum Anker op het kleine waddeneiland ten noorden van de Elbemonding dan een biertent, inclusief toiletwagen komt voorrijden, is het een drukte van belang. De halve liters kunnen niet alleen genuttigd, maar ook geleegd worden. Het wad tussen Cuxhaven en Neuwerk is ook zó vlak, dat er met tractor of paard en wagen overheen rijden geen enkel probleem is.

Het complete verslag en alle foto’s van de oversteek 2 augustus 2009 van Sahlenburg naar Neuwerk en de boot terug naar Cuxhaven staat op m’n weblog. Op de vraag of ik de camera durf mee te nemen op een wadlooptocht, is mijn aanbeveling: zeker weten. Zorg voor een waterdichte verpakking, maar fotografeer zoveel als je kunt.