Most popular Flickr photos – Leipziger Platz Berlin

Op de 15e plaats in de serie Most popular Flickr bits, sorted by interestingness één van de foto’s die ik maakte tijdens onze decemberdagen in 2008 in de Duitse hoofdstad Berlijn. Langs de Leipziger Platz waren we op weg naar de volgende kerstmarkt en bijbehorende winterattracties als een ijsbaan, glühwein en feestverlichting.

Een aantal zaken valt op aan deze foto. Zo is een kleurrijke Apple advertenties voor modellen van de iPod aangebracht op de ogenschijnlijk saaie zijgevel. Ook valt de vorm van het pand op. Ten derde oogt de voor- en zijkant geschilderd in plaats van dat je naar echte vensters kijkt. De foto werd opgepikt door beheerders van 2 groepen Flickr foto’s, Neohistorism, dat zich met neoklassieke gebouwen en reconstructies van na 1945 bezighoudt, en Postmodernisme, dat plaatjes van neohistoristische en neo-eclectische panden verzamelt.

Mijn kennis van kunstgeschiedenis reikt niet veel verder dan wat me op het VWO, door een overigens enthousiaste docent, is bijgebracht. Postmodernisme slaat in de architectuur op een aantal bouwstijlen die na circa 1960 ontstond als een reactie op met name de Internationale Stijl. Deze laatste kenmerkte zich door zeer strakke ontwerpen, zonder ornamenten, saaie eenheidsworst tot gevolg hebbend. Historisme en ook neo-historisme grijpen bij de architectuur op de erfenissen uit het verleden. Hergebruik dus, niet zozeer van materialen, wel van uiterlijk.

Bij een stadswandeling is het voor een fotograaf altijd interessant naar boven te kijken. Boven de vaak eenvormigheid in winkelstraten is een veelvoud van bouwstijlen te zien. Kijk ook eens achter de hoofdstraten, wandel een steeg in, of neem in plaats van de stadswal de straten net achter de vestingresten. Of je nu zelf de stijlen met naam en toenaam weet te herkennen, of je kans grijpt meer authentieke elementen van de plaats vast te leggen, je ziet veel meer als je loopt, dan wanneer je de metro, tram of auto pakt.

Deze en nog veel meer foto’s uit ons bezoek aan Berlijn vind je op Flickr.