In Pilsen is meer dan pils te vinden

Deze zomervakantie bezochten we natuurlijk ook het 60km van ons gehuurde huis gelegen Plzen (Pilsen in het Duits en je raadt het al, de ‘wortel’ van de woorden pilsener en pils). Thuis had ik een plattegrond afgedrukt van de binnenstad. Bij het binnenkomen van de stad vanaf het zuidwesten vielen direct de grote industriegebieden en bedrijventerreinen op. Weinig kantoren, wel laagbouw. Direct in het centrum kun je bijvoorbeeld parkeren op het plein bij de Sady Petatricatniku, waaraan de Grote Synagoge (de twee na grootste ter wereld) grenst. Aan de overzijde van de 26 staat Plzen Plaza een modern winkelcentrum, aan de andere kant ligt het historische stadscentrum met daarachter pas de Pilsner Urquell. Het geeft de contrasten in deze stad, waar niet alleen een gedenkteken aan generaal George Patton, een obelisk ter ere van de bevrijding van het Sovjetbewind (1989), maar ook kerken, galerieën, een conservatorium, schitterende stadsgevels en een bijna 5 eeuwen oud stadhuis te vinden is. Plzen biedt zo veel meer dan een bezoek aan de brouwerij, sterker: dat hebben we zelf maar overgeslagen. Met drie opgroeiende kinderen was het veel leuker de parken en pleinen bij langs te struinen, panden te bewonderen en te zoeken naar een lekker ijsje. Toeristenwinkels, souvenirs, etc. zul je in de historische stadskern niet vinden, ook een aparte gewaarwording.
<set_tag=”plzen”>
De St. Bartholomeüsdom (één van de plekken waar de schedel van de apostel Bartholomeüs zou worden bewaard) kun je van binnen bekijken en de toren beklimmen. Musea zijn er ook voor de liefhebbers: het Westbohemen museum, Etnografisch museum, het Bierbrouwerijmuseum en Poppenmuseum. Een treintje brengt je naar de ZOO, de Botanische Tuin en een Dinopark. En, evenals in Arnhem, rijden er trolleybussen.