Highlights donderdag Xnoizz Flevo Festival 2011

De eerste dag op het jaarlijkse Xnoizz Flevo Festival is voor veel publiek een plek zoeken, vrienden ontmoeten en nog maar voorzichtig snuffelen aan de optredens van artiesten, bands en sprekers. Mijn eigen keuze voor een gevarieerd programma was ingegeven door de bands die ik al eens of meermalen op Flevo of elders heb gezien (LZ7, Good Weather Forecast, Rodney Corner, Make Up Your Mind, Trinity, Saymore en nog wat anderen moesten het zodoende zonder me stellen), best nog eens wilde zien (HB, Nobuts, Seabird) of graag wilde ontdekken. Waar ik vorig jaar nog een uur in de rij voor het omruilen van e-ticket voor polsbandje moest wachten, was dat onderdeel donderdag in 1 minuut geregeld (complimenten!). De file op de Kneuterstraat had wel wat tijd gekost, maar niets te klagen. Het weer zat nog niet echt mee. ‘s Middags en ‘s avonds waren concerten in de Notenkraker tent een goed onderkomen. ‘s Avonds aan het hoofdpodium bewees het nieuwe softshell jack die we aan het eind van de vakantie gekocht hadden z’n waarde.

De Psalters, een alternatieve worship band stond het publiek op de poort bij de ingang op te warmen ruim na 12u, op tijd beginnen hoort nu eenmaal niet bij festivalonderdelen.

The Red17
The Red17 heeft haar naam te danken aan de datum 17 december 2009, de dag van de eerste show van de band. Tot het optreden op Flevo zijn slechts 9 optredens gegeven. Daarmee werd wel de Rob Acda Award gewonnen en de opening van het Bevrijdingsfestival in Haarlem verzorgd. Enthousiaste pop/rock als eerste echte opener op het Frontline podium in het water.
<set_tag=”xnff2011do”>
Máxima trekt publiek
Geld moet rollen, maar wij mochten zeggen welke kant op. Prinses Máxima, erevoorzitter van CentiQ, Wijzer in geldzaken, bezocht een themasessie over omgang met geld. CentiQ, Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën en vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die samenwerken om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken. Het debatpanel bestond uit Eef van Opdorp (Mijnbudgetcoach.nl), Henriëtte Raap-Scheele (communicatiemanager Wijzer in geldzaken) en anderen. Presentator was Klaas van Kruistum. De drukte vooraf bij de aankomst van Prinses Máxima, het geluk wat close-ups te kunnen schieten en het medelijden dat ze alleen mocht luisteren, maar niets in het openbaar kon zeggen, waren kenmerkend.

Nobuts
Nobuts is powerpop met een grote P. Niet opdringerig, noch voor eigen parochie. Met spaarzame woorden die nieuwsgierig maken naar wat de muziekanten drijft. Nobuts startte in 1990 als Engelstalige rockband en was destijds ook wel op het FlevoFestival te vinden. De invloeden van U2 waren direct, en nu nog steeds, voelbaar. Het nieuwste wapenfeit van de band heet: De Kwestie. De band loodste het publiek langs een serie onderwerpen als verantwoordelijkheid, schepping, energie en vruchtdragen, ondersteund door een old school Twitter, ofwel overhead projector, waarop reacties konden worden gegeven, films en bijdragen van anderen: columns, raps of indringende luisterliedjes.

Maggie’s Bookshop
Maggie’s Bookshop is een relatief nieuwe band met metal, hip hop, poëzie en funk in hun muziek. Deze nog jonge band won in februari al De Grote Prijs van Twente en die van Twenterand. Een energieke band die Rage Against The Machine met funk combineerde en het publiek inpakte.

[dweep] en Lee Mitchell
“Electro rock antics with the kind of live show that leaves you smiling for a week”, is te lezen op de Facebookpagina van de band [Dweep]. Eerder stonden ze al in het voorprogramma van bands als Delirious? en ook als headliner deden ze het goed op bijvoorbeeld het Ultimate Event, één van de snelst groeiende christelijke muziekfestivals in Engeland. In oktober stopt de band er echter mee, dus was dit de enige en laatste keer, dat je ze op Flevo kon zien. Leden van de band doken nu op met Lee Mitchell in de Notenkraker. Daar promootte Mitchell liedjes van zijn nieuwe album Whiskey, maar ook oudjes, nu compleet met band, en dat was ook wel weer leuk.

Gungor
Gungor is de band rondom Michael en Lisa Gungor. Voorheen heette de band ‘The Michael Gungor band’. Vanwege de regen had deze band De Notenkraker helemaal vol zitten. De uitgesponnen worship songs in uiteenlopende muzikale stijlen (klassiek, symfonische metal, rock, folk) intrigeerden. De groep speelt vrijdagmiddag opnieuw, dus zal waarschijnlijk – terecht – weer genoeg publiek trekken.

Paper Route

Paper Route komt uit Nashville, Tennessee, Amerika. De band bestaat sinds 2004 en maakt indie pop/electronica/rock voor de liefhebbers van Coldplay en Snow Patrol. In 2006 verscheen hun zelf uitgebrachte debuutalbum Paper Route genaamd, in 2008 gevolgd door Absence. De band bestaat uit Chad Howat (bass, piano, programming), J.T. Daly (vocals, keyboards, percussion), Andy Smith (vocals, guitars, harmonica), en Gavin McDonald (drums). Woensdagavond stond de band als zelfstandige act in Paradiso, de dag erop op Flevo. Soms met z’n allen op percussie, soms volledig introvert stoeiend met de electronica. De regen hielp niet mee; het publiek was lauw en misschien wel even zelfgericht bezig zich droog te houden. Jammer, want waar The Listening vorig jaar met min of meer gelijksoortige sferische rock iedereen mee kreeg, moest Smith c.s. er maar op vertrouwen, dat hun muziek overkwam.

Starfield
Starfield, een Canadese rock/worshipband is opgericht door de broers Tim en Jon Neufeld. In 2008 stonden ze zowel op het podium van de EO-Jongerendag als het Xnoizz Flevo Festival en in 2011 waren ze terug! Met covers van bekende worship songs (How Great Thou Art, Hosanna, All I Am Is Yours) eigen werk en ingelast Wij houden van Oranje (doet het altijd goed). Typisch vroeg einde voor een festivalavond, maar de enige mogelijkheid om überhaupt dit festival in Bussloo te kunnen houden. Vrijdag en zaterdag langer en meer noizz!