Chris Dolley – An Unsafe Pair of Hands

Chris Dolley is computer consultant, game designer en amateur detective geweest. Nu woont hij met z’n vrouw en dierenverzameling op een gerenoveerde boerderij in het Franse Parc Naturel Régional Normandie-Maine. Detectives in boekvorm en zeker die op tv zijn bij Klazien in goede handen. En dus leek ons de door Chris Dolley geschreven tegenhanger, An Unsafe Pair of Hands, een uitgelezen kans vrouwlief eens een boek te laten recenseren.

Hoofdpersoon DCI Peter Shand heeft ruime ervaring op de PR-afdeling van de politie in Londen en heeft de gewoonte alle feiten te dubbel-checken voordat deze naar buiten worden gebracht. Vandaar zijn reputatie dat iets bij hem in veilige handen is. Echter bij deze moordzaak is hij onzeker en heeft geen tijd (cq voelt de tijdsdruk en druk van buitenaf zowel chef als pers) om feiten te checken dus bluft zich er zo af en toe flink doorheen.

DCI Shand is overgeplaatst naar de “criminal investigation department” en mag op het platteland (in Athelcott en omgeving) ervaring opdoen. Al op zijn 2e dag in functie moet hij als enige inspecteur deze bizarre moordzaak oplossen. Door toedoen van de plaatselijke reporter van een lokaal blaadje zijn 3 rechercheurs geschorst. De 4e rechercheur is op verlof. Op een “heilige”plaats in het dorpje Athelcott ligt een lijk van een vrouw, die een jaar geleden in Athelcott is komen wonen. Echter, daaronder ligt een andere vrouw begraven, maar die kon door een buisje blijven ademen en wordt dus gered. De vrouw, die vermoord is blijkt een regelnicht van het zuiverste water te zijn, die vind dat het platteland/dorp zich maar moet aanpassen aan haar. Onnodig om zeggen dat de plaatselijke bewoners dit niet kunnen waarderen en dit uit zich in kleinere en grotere pesterijen.

Vooral de plaatselijke reporter doet zijn best om rechercheur Shand belachelijk te maken, maar moet aan het einde toch bakzeil halen, omdat Shand op zijn eigen onnavolgbare wijze toch de waarheid boven water krijgt. Amusant boek om te lezen en het verhaal pakt je ook na een paar hoofdstukken. Je leeft met de hoofdpersoon mee in al zijn (on)zekerheden.