Almar Otten – De zeven Deventer moordzaken

Wie Deventer moordzaak zegt, roept snel de associatie met de vermoorde weduwe Wittenberg aan de Zwolseweg op. De media-aandacht met Peter R. de Vries en John van den Heuvel rond de klusjesman en lange tijd verdachte Ernest Louwes heeft duidelijk effect. Désanne van Brederode heeft er haar inspiratie voor Door mijn schuld uit geput. Misdaadauteur Almar Otten (1964) die zijn hart verpand heeft aan mijn geboortestad Deventer, was de uit de hand gelopen hobby met de koekstad als inspiratiebron een verrassende ontdekking bij vriend Ed op de Economentop 2011. Van de bibliotheek heb ik van het zevental literaire thrillers, ofwel de beter geschreven whodunnits, Icoondrift en Gebonden kapitaal geleend en gelezen. De aanduiding ‘literaire thriller’ zou ik liever voor andere boeken bewaren, misdaadroman klinkt beter, want detective(roman) doet weer te snel aan series als De Vijf en De Vijf Detectives van Enid Blyton denken. De couleur locale, waar Otten om geprezen wordt, ja zelfs tot aspirant PR man van de stad Deventer getipt, geeft zo’n misdaadverhaal wel de extra’s die het leuk maken om te lezen, net als de Zweedse kleuring bij Sjöwall en Wahlöö detectives rond Martin Beck, Wallander van Henning Mankell of de Amsterdamse De Cock in Appie Baantjers boeken.

In Icoondrift wordt in de kelders van herberg ‘t Hosselt aan de rand van Deventer een schat bewaard. Hans Hopstaken, met zijn zoon aan de wandel ontdekt een geheime ingang die ernaar toe leidt. Wanneer hij los van zijn Amersfoortse gezin terugkeert naar de plek ontdekt hij wat. De eigenaar en barman ontdekt hem ook en zet hem buiten. Een kat en muis spel begint, waarin verdacht gedrag, omkoping met foto’s, een moord van Karin Hoedt, een vormalige escort girl in een appartementencomplex aan de IJssel, maar ook de opzet van een nieuw Hilversums televisiestation een rol spelen. Voor Ellen van Dorth en haar mentor Jozef Laros en het Deventer politieteam een uitzoekklus die met de nodige verhaalwendingen pas op het eind tot een onverwachte ontknoping komt. Is Hans Hopstaken nu wel of niet schuldig? Waarom heeft juist hij gelogeerd bij Karin Hoedt? En kan een oude, nooit opgeloste moord op een politieagent worden opgelost? Hoe ontwikkelt zich de relatie van Hans en zijn vrouw Mirjam? En hoe die tussen Ellen en Norman? Menig overleg vindt in een plaatselijke horecagelegenheid plaats. Hoewel Almar Otten achterin aangeeft zich vrijheden te permitteren voor de indeling van de stad, de benaming van restaurants en dergelijke, liet hij natuurlijk wel een redactie plaatsvinden door lezers die Deventer ook goed kennen. Ik ontdekte nog 2 fouten: op pagina 146 wordt het Deventer Dagblad Deventer Courant genoemd, terwijl het verderop in het boek wel terecht Deventer Dagblad, tegenwoordig een titel onder De Stentor is. En de IJsselallee vind je wel in Zwolle, niet in Deventer.

Het verhaal in Gebonden kapitaal speelt rond de jaarlijkse Boekenmarkt (eerste zondag van augustus). Taco Koper wordt in het antiquaraat van Gerard Bruyns aan het Grote Kerkhof vermoord. Gerard lijkt eerst verdwenen, dus zoekt de politie andere sporen. Als op de zondagmorgen ook zijn broer Pedro wordt vermoord en opgehangen, is zowel de plaatselijke als nationale pers er als de kippen bij. Heeft de oude familievete tussen de Kopers en De Bruyns ermee te maken? Wat is hun band met boekverkopers? Vastgoedfraude en omkoperij met boeken als smeermiddel om crimineel geld wit te wasen is de rode draad. Wie is de man die Ellen met briefjes stalkt en aanbiedt een onopgeloste moord richting dader te voeren? Is het toeval dat de briefjes rond de moordpartijen hun weg naar de agente vinden? En wat is de rol van directeur Gijs Heubach, of spelen er grotere machten? Koperdieven, het slinkse spel tussen vraag en aanbod en als verdachte niet in één keer de waarheid vertellen, verschillende figuranten en scenario’s worden gevolgd in dit verhaal. Opnieuw zo’n 350 pagina’s leesplezier.

Of Almar het zo nog vier moordzaken spannend en boeiend kan houden, is de vraag. Voor een volgende vakantie maar eens wat volgende delen bij de bibliotheek reserveren.