55e Boortorenwandeltocht rond Schoonebeek

Ik had sinds de Vechtdal wandelvierdaagse eind juni geen 40km wandeling meer gelopen, wel 9 juli wadlopend naar en over Norderney en in juli in Tsjechië nog een 20km tocht naar de top van de Cerchov. Vandaag was de herstart van het seizoen van georganiseerde lange afstandswandeltochten. Ditmaal was start en finish bij hotel De Wolfshoeve in het Drentse Schoonebeek, bekend van de jaknikkers. De naam, Boortorenwandeltocht, schept dan verwachtingen.

‘s Morgens vroeg om kwart over zeven was het nog heel erg rustig in De Wolfshoeve, alsof niemand al zin had om te lopen. Een handvol mensen liep vóór me de eerste uren. Na een ommetje ten zuiden van Schoonebeek langs de Nederlandse en Duitse jaknikkers en nieuwe pijpleidingen en pompinstallaties om het olie en gas omhoog te krijgen, ging de tocht grotendeels door Duitsland. In Hoogstede was bij Camping / Pension an der Vechte (de naam zegt alles over de omgeving) de eerste stop ingericht. Over veel geasfalteerde wegen en paden ging het verder naar Emlichheim, waar een Nederlands/Duitse snackbar Happy Day een kop goulash soep aanbod. 25 kilometers zaten er toen op.
<set_tag=”boortorenwandeltocht”>
Via via weer noordwaarts naar de jaknikkers om nog ten oosten van Schoonebeek een lus te maken via de 3e rust op zelfbedieningsterras De Boomgaard. Daar doken ook veel meer mensen op die in omgekeerde richting de kortere afstanden liepen. Toen ik door het oude brinkdorp van Schoonebeek weer aan de Europaweg kwam, was het plaatje weer anders. Wie niet kon lopen zat op stoeltjes met bloemen aan de weg als een lokale variant op de intocht van een avondvierdaagse of de Nijmeegse Via Gladiola. En de rest liep, met gezinnen, schoolklassen of andere grote groepen. En zo word je prompt warm onthaald in een uitgelaten stemming compleet met minikermis, muziek en een goodie bag van de lokale Rabobank.

Volgens de GPS van de organisator zou de tocht 39,9km zijn; mijn eigen GPS logger heeft er 41,77km van gemaakt. Ook die verschillen blijven boeiend.