Peter Furler – On Fire

Zanger/gitarist Peter Furler was 20+ jaar frontman van de Australische band Newsboys. In 2009 kondigde hij z’n vertrek aan en werd opgevolgd door Michael Tait. Je kunt 101 redenen opvoeren waarom je een populaire, fulltime band verlaat, het muzikale bloed stroomt gewoon door. En dus is een eerste solo album On Fire, geproduceerd door Seth Mosley (zanger/gitarist in Me In Motion, maar ook getalenteerd componist van Newsboys hit Born Again en The One (I’m Fighting For) van Article One) ook helemaal geen verrassing, muzikaal noch thematisch. 22 maart kwam de 1e single Reach uit. Mid-tempo pop/rock, geknipt voor de radio en met zo herkenbare synth-invloeden, dat het ook op een willekeurig Newsboys album had gekund. Het album opent trouwens met het ook radiopotente I’m Alive (“I’m Alive, I’m On Fire, and my Spirit burns with desire.”). Glory To The King is een lofzang op de grootsheid van God, andermaal in aanstekelijk meezingbaar pop/rock. Nog catchier is de Never Ending Love Song. Net als de Newsboys albums voel je de potentie voor een remix versie “As a matter of fact, it’s a” Matter of Faith, midtempo rocktrack, compleet met strijkers en wisselingen in overgave, waarmee gezongen wordt. All In Your Head gaat vol gas verder “Just do what He said.” Op het poppy Closer komt veteraan Steve Taylor langs voor een duet. Faster And Louder wijkt qua setting niet af van veel van de andere songs op On Fire. Psalm 23 heeft een eigen arrangement gekregen, maar opnieuw in een herkenbare Newsboys setting. Waar je bij de Newsboys zelf de hand van toetsenist Jeff Frankenstein vermoedt, blijkt het toch Furler geweest te zijn die het muzikale stempel ook op zijn solowerk zet. Dezelfde opmerkingen kun je maken bij Hold On en de afsluiter Greater Is He, waar een andere voormalige Newsboy, Phil Joel te gast is. Ik had een meer eigen sound verwacht op dit solodebuut.