Epub en PlayBook

      4 Comments on Epub en PlayBook

Eén van de redenen om een tablet te kopen is om de stap e-reader over te slaan. En zo was het na de aanschaf van de BlackBerry PlayBook al snel neuzen in de meegeleverde Kobo client. Deze app werkt prima, maar is wel de exclusieve entree van Kobo’s eigen online boekwinkel. Importeren van ander gekochte of gratis e-books is niet mogelijk. En toen stopte het even tot 18 juni 2011 tot ook maar één andere reader app beschikbaar kwam in de AppWorld.

EPUB Reader

De pionier was VOS IT Solutions met de EPUB Reader voor $1.99. De beloofde functies zijn:

1. Read most non-DRM protected EPUB books

2. Supports both landscape and portrait mode

3. Customizable font size

4. Provides 4 different themes (dark, light, e-paper, sepia tone) for reading in any environment

5. Unicode support for reading books in other languages

6. Includes free eBooks resources to get you started

De applicatie is eenvoudig uitgerust. Het uiterlijk van een paar planken, waarop de boeken komen te staan. Een lezer, waarbij in mijn EPUB boeken en magazines, verkregen van Society 3.0, NOW Magazine en Elinea.nl opviel, dat het bladeren via het topmenu en via de inhoudsopgave moet. Simpel swipen om van de ene naar de andere pagina om te slaan, werkt niet.

Ik wilde ook graag weten hoe ik eerder via Amazon.com gekochte Kindle content (gelezen op de Windows client) zou kunnen omzetten / lezen op de PlayBook. Amazon.com zelf heeft immers nog geen haast met een eigen PlayBook client.

Daarvoor kwam ik eerst uit bij het gratis Calibre dat allerhande e-bookformaten kan lezen en schrijven. Calibre zelf is open source software voor Windows, Apple en Linux, en dus continu in doorontwikkeling. De meest recente versie is nu de afgelopen weekend uitgekomen 0.8.8 versie met weer diverse verbeteringen. Kindle content is echter met DRM beschermd, en dus is er – begrijpelijk – geen kopiëren aan. Veel meer info over het epub formaat, boekwinkels en tips vind je in een handig online dossier en de eigen startpagina dochter.

Zo is epub ook het formaat, waarin NRC Handelsblad of nrc.next digitaal wordt aangeboden. Klinkt interessant, maar dan wel graag in een applicatie die een goede integratie tussen tekst en afbeeldingen biedt en op z’n minst echt kan bladeren.

EPUB Reader versie 1.09 verbetert navigatie

Op 23 juni kwam versie 1.0.9 uit, waarin next, prev en jump buttons zijn toegevoegd aan de schermen voor gemakkelijker navigatie. Je roept deze knoppenbalk op door van boven naar onder te swipen. Dat had er natuurlijk in 1.0 al in moeten zitten. 1.0.9 biedt ook Bookmarks functie en betere compatibiliteit met via Calibre geconverteerde boeken. En in de 4 juli uitgebrachte 1.1. versie is het bladeren door te swipen toegevoegd.

Zo wordt de $1.99 meer z’n geld waard.

PlayEpub

Op 24 juni kwam een eerste versie van concurrent PlayEpub uit in de AppWorld. In deze ook $1.99 kostende client al wel een deugdelijke paginering, maar weer geen mogelijkheid bladwijzers aan te leggen of de fontgrootte te wijzigen. Leesbaarheid is in EPUB Reader beter, maar met landscape mode heeft de lezer meer problemen. De meest recente versie 1.0.20 van 4 juli. In een volgende versie moeten diverse problemen zijn opgelost. Mijn bezwaar net als bij EPUB reader: maak eerst de functionaliteit af, test deze, en laat er dan pas je publiek voor betalen.