BlackBerry updates juli 2011 2

      1 Comment on BlackBerry updates juli 2011 2

OS 1.07 voor PlayBook

15 juli zou OS 1.07 voor PlayBook uitkomen. Vooraf natuurlijk gissen naar de updates. Die zouden, volgens BerryReview uit gelekte screenshots betrekking hebben op applicatieve ondersteuning voor een koptelefoon, afbeeldingen en de Facebook app. Uit ongeduld voor het uitblijven van de update zelf op 15 juli werden dezelfde dag al wel de verbeteringen geblogd:

 • aanvullende talen en regionale instellingen, handig nu het PlayBook in meer en meer landen verkocht wordt: Baskisch, Catalaans, Tsjechisch Deens, Galicisch, Hongaars, Bahasa Indonesia, Noors, Pools, Europpes en Braziliaans Portugees, Zweeds, Turks, Roemeens en Russisch.
 • verbeterde productiviteit via BlackBerry Bridge (vereist laatste 1.0.49 versie)
  • zip bestanden die als bijlage aan een e-mail gekoppeld zijn, kunnen nu wel bekeken worden op de BlackBerry.
  • bijlagen kunnen op de SD card of interne geheugen van de BlackBerrybewaard worden.
 • Afbeeldingen kunnen nu in portrait en landscape mode bekeken worden
 • Op video’s kan nu onder het afspelen ingezoomd worden.

De uitrol van de 1.07.2650 versie werd uiteindelijk dinsdag 19 juli. Uit de officiële change log en een scherpe blik op het scherm blijken nog meer wijzigingen:

 • vliegtuigmodus: alle draadloze verbindingen uitschakelen om het tablet in bijvoorbeeld een vliegtuig te gebruiken.
 • aangepaste configuratiemogelijkheden voor Geluiden, Beveiliging en Taal.
 • veel sneller response op berichten bewerken in BlackBerry Bridge.
 • nieuwe iconen in de AppWorld, maar ook het wegvallen van het BlackBerry icoon linksboven in het scherm. Zou de alternatieve set apps, Android, nog even moeten wachten vóórdat deze op de PlayBook beschikbaar komt?
 • een aangepaste User Guide.

Helaas hadden sommige gebruikers problemen met de combinatie OS 1.07 en BlackBerry Bridge 1.0.49 en werd de OS1.07 na een kleine dag alweer teruggetrokken, met een fix op 21 juli als versie 1.07.2670, andermaal 307MB downloaden en installeren. De bevinding, dat boeken met de EPUB Reader niet meer te lezen zijn sinds OS 1.07.x is 20 juli gemeld aan de makers. EPUB Reader deed het na een eigen fix versie 1.1.1 wel weer goed.

En oei, RIM zelf lekte 21 juli een experimentele versie van het OS met de Android player, inclusief wat applicaties als een e-mail client en browser. De software werd direct teruggetrokken en slimpies die het al hadden geïnstalleerd gewaarschuwd: “An older version of the Android App Player beta software for the BlackBerry PlayBook was inadvertently posted and has since been removed. We recommend that users refrain from downloading and installing this software since it is outdated and non-functional in many respects. The official beta release of the Android App Player for the BlackBerry PlayBook is on track for release later this summer.

Facebook for BlackBerry (PlayBook) 2.0

Op 27 juli kwam versie 2.0 van Facebook for BlackBerry PlayBook beschikbaar. Nu worden ondersteund: Facebook Places, Events, het bekijken van ‘likes’ en aanvullende instellingen voor privacy bij het doorgeven van status updates. Ook voor de smartphones is versie 2 van de Facebook app uitgebracht.

GeeReader versie 1.09

De Google Reader app voor PlayBook, GeeReader is sinds 27 juli in versie 1.09 beschikbaar. Nieuw en verbeterd zijn:

 • volledige ondersteuning van portrait mode
 • een klik op de feed titel leid je naar de home page van de feed
 • performance van het scrollen
 • diverse bug fixes

SVIT – Ebook Reader met EPUB support

Als alternatief voor het 8 juli 2011 besproken duo EPUB Reader en PlayEbook  is er sinds half juli ook SVIT.

Deze app leest non-DRM beschermde ebooks in het EPUB formaat. Als voorproefje zijn 30 gratis ebooks (klassiekers uit het Gutenberg project) voorgeladen. Bladeren door de pagina’s gaat als in de Kobo reader of Amazon Kindle. Het hele e-book wordt in het geheugen geladen, zodat het bladeren supersnel gaat. Bladwijzers zijn aan te leggen, de app onthoudt waar je bent met lezen. Verder is een follow my finger functie. De koppeling naar het Gutenberg project stelt je in staat uit 36.000 klassieke werken te kiezen. Ook zijn eigen non-DRM EPUBS aan de collectie toe te voegen. In komende releases volgt support voor andere boekformaten, highlight functie, een betere rendering engine en ondersteuning voor afbeeldingen. Klinkt, alsof EPUB Reader en PlayEbook er een geduchte concurrent bij hebben, voor de helft van de prijs. $0.99 en de app is voor jou in de AppWorld.

Adobe Digital Editions op PlayBook? Vergeet het!

A screenshot of Adobe Digital Editions in libr...

Image via Wikipedia

Ondanks schitterende videoseries van Adobe’s pogingen uitgevers van content als Reader’s Digest zo gek te krijgen te publiceren op RIM‘s PlayBook platform met de Digital Publishing Suite, is het voor e-book bezitters in Adobe Digital Editions formaat armoe troef. Reken maar niet dat je een client in de AppWorld treft die je boeken kan inlezen. En zo strandde een poging om een e-book in het kader van het Blogging for Books programma, dat via Edelweiss loopt en òf Kindle òf Adobe Digital Edition als formaat aanbiedt op de pc. Want een PlayBook is gewoon géén ondersteunde e-reader die met ADE kan communiceren en DRM boeken kan ontsluiten.

Funambol heeft met xCloud een cross-platform variant van iCloud

Deze herfst lanceert Apple de iCloud backup en synchronisatieservice voor haar devices. Funambol heeft de eigen synchronisatie- en online backup software hernoemd naar xCloud en biedt cross-platform ondersteuning. Zodoende kun je je BlackBerry smartphone synchroniseren met je PlayBook, maar ook met een Android tablet, iPhone, etc. De gratis versie heeft 150MB gratis opbergruimte, voor 5GB betaal je $34.99 per jaar, 50GB kost je $99.99 per jaar. De Funambol Sync Client zelf kun je oppikken in de BlackBerry App World. Let op: mijn ervaringen met de BlackBerry – Outlook over the air synchronisatie met Funambol in mei 2011 waren negatief. Op de AppWorld staan wisselende reacties van mensen die het met BIS niet werkend krijgen of waarschuwen voor extra facturen van de telecom operator. En op CrackBerry.com staan ook diverse negatieve ervaringen. Een gewaarschuwd mens past dus even op vóórdat kostbare gegevens gedupliceerd, verminkt of verwijderd worden.

Will Microsoft Office meet PlayBook?

Gerucht van N4BB 15 juli: Microsoft en RIM zouden verder willen dan alleen Bing ontsluiten op de PlayBook. Microsoft zou aan een Microsoft Office ontsluiting werken. Onduidelijk is of het Office 365 web apps, lokale clients of beide betreft.

Foursquare  3.0

De Foursquare for BlackBerry is met 3.0 sterk verbeterd:

 • UI is opnieuw opgezet.
 • Explore! Persoonlijke tips om te bezoeken (plaatsen, activiteiten, specials) op basis van eerder bezochte plekken of de wisdom of the crowd.
 • Volledig leaderboard om jezelf te vergelijken met het karma van je vrienden.

Map Search for Google

Natuurlijk kun je maps.google.com uitstekend gebruiken op je PlayBook, inclusief de nieuwe Traffic mode, waarmee je real-time doorstroming (of niet) van het verkeer op je kaart of route te zien krijgt. Er is ook een app, Map Search for Google, dat voor $0.99 de volgende functies biedt:

 • zoeken naar adressen
 • weergave van kaart, satellietfoto’s of terrein
 • streetview
 • routebeschrijving voor auto, wandelen of fietsen

Punch In Punch Out

Punch In Punch Out (PIPO) is een eenvoudige applicatie voor je eigen taakbeheer en urenverantwoording. Contactgegevens van je klant, het project en de onderliggende taken kun je erin kwijt. Door de prikklok te voorzien van je taakkaart gaat de tijd en ook de virtuele tikkenteller lopen. Als je je uurtarief goed hebt ingevuld en keurig in- en uitklokt, kun je per taak een verrekening maken.

Stel dat je je PlayBook toch de hele dag hebt aanstaan op het werk en geen andere of betere middelen voor urenverantwoording hebt, is PIPO best aardig. Het programma was korte tijd gratis verkrijgbaar in de AppWorld. Mogelijk wordt er nu of later wel geld voor gevraagd.

IM clients naar versie 2.5.84

RIM heeft de eigen clients voor Google Talk, Live Messenger, Yahoo! Messenger en ICQ opgekrikt naar versie 2.5.84. Zoals gebruikelijk is er geen change log.