Wouter Fioole & Vincent van der Windt – Management by HET Boekje!

De nu net dertigers Wouter Fioole en Vincent van der Windt verwonderden zich in Management by HET Boekje over de vele managementstijlen en -concepten die in de tientallen per jaar verschijnende managementboeken worden gepredikt. Is management überhaupt een vak? Is er één stijl of concept dat echt beter werkt of zelfs de spreekwoordelijke haarlemmerolie voor moderne managementuitdagingen is? Het duo verzamelde 44 managementconcepten om ze achter elkaar kort de revue te laten passeren in een makkelijk te lezen boekje. Naast een beschrijving wordt stilgestaan bij de toepasbaarheid en de voor- en nadelen. De auteurs zijn daarbij wel zo ondeugend om bij Management by Excel alleen een screenshot van MS Excel te tonen en bij Management by absence een soort afwezigheidsmelder te geven. Kortom, met de schrijvers voel je vaak zelf ook wel aan, wat nog enige relevantie heeft. Wat moet je met zoal met Management by:

  • e-mail
  • slander
  • intuition
  • embarassment
  • proverbs
  • baseball
  • at random choice?

Tussen deze impressies door wordt gezocht naar antwoorden op de vragen ‘Wat is management?’, ‘Is management aan te leren?’ en ‘Is management een praktijkvak?’ De auteurs stellen al in de Inleiding: “Management is geen wetenschap. Management is al helemaal geen toegepaste wetenschap. Een managementmethode is een manier om een bedrijf, een afdeling of een project te besturen. Niets meer. Maar zeker ook niets minder. Een goede manager kan het verschil betekenen tussen succes en falen. Tussen vooruitgang en een ongemotiveerde bende.” En juist die vefbondenheid met de manager zelf, maakt de overdraagbaarheid van het succes in bedrijf, project of afdeling X in land Y naar een organisatie in land Z verrekte lastig. Het zou de afnemers van managementliteratuur, (wannabe) managers, sieren als zelfreflectie óók Management by HET Boekje te lezen! Als het al niet fiscaal aftrekbaar is, dan gewoon van je verjaardagsgeld of bonus.