Vechtdal Wandelvierdaagse 2011 – dag 4 Ommen

Voor de vierde en laatste dag van de Vechtdal Wandelvierdaagse was camping De Kleine Wolf aan de Coevorderweg buiten Ommen de start en finish. Ondanks het grijze en druilerige weer hadden zich tientallen wandelaars ‘s morgens vroeg al gemeld voor een wandeling. Naast de kleine groep mensen die alle vier dagen wandelden ook velen die alleen vandaag wilden lopen. Net zoals de andere dagen was het de bedoeling eerst de 25km route en daarna de 15km route te lopen. Streep 7u weg en via het bos achter de camping naar het Wolfsveld en de Ondersloot. De cartograaf van de ANWB had niet meegekregen dat hiernaast sinds 28 juni 2010 het nieuwe stuk N36 is geopend. Op de routekaart is de nieuwe weg niet terug te vinden. Echt boeiend was de parallelweg om het Ommerbos niet. Kleine stukken Ommerbos rond het golfterrein Hooge Graven werden wel aangedaan, gevolgd door weer een heel lang stuk asfalt (Arriërveldweg en de Harderbergerweg door het oosten van Ommen). Via de Vechtbrug en Landgoed Het Laer kwamen we bij de eerste stempelpost bij restaurant De Wildzang.

De route leidde vervolgens over De Kamp en de helling van de Besthmenerberg door de boswachterij Ommen parallel aan de Vecht om boven Junne de stuw te gebruiken om door te kunnen steken naar de camping. Om 11u zat het traject erop. Na een korte rust de binnencirkel van de 15km, opnieuw via de bossen achter de camping en Hoogengraven. Na de oversteek van de N34 was bij Arriën de stempelpost en rustplaats. Enkele weken geleden had ik het vervolg van de route ook gelopen, toen vanuit de Rheeze in de boswachterij Hardenberg op de Deurstapperstocht. Via het onbegaanbare pad door de akkers van Arriën en het Junner Koeland, waar bos en heide elkaar afwisselen naar restaurant De Bootsman om onder de N34 via het bos achter Hoogengraven nog één slinger te maken, vóórdat de finish bij De Kleine Wolf in zicht kwam. Echt geweldig vond m’n rechter scheenbeen de laatste kilometers niet. De active gel van Perskindol hielp echter wel. Ondanks de vrijwel continue regen en de lokale pijntjes toch de 40,7km in 6u39m afsluiten stemde me zeer tevreden. Dweilorkest uit Bruchterveld als welkom, een heuse medaille als aandenken. Na een warme douche thuis en even met trui aan ben ik de ongemakken alweer vergeten.