Vechtdal Wandelvierdaagse 2011 – dag 1 Lemelerveld

Dit jaar organiseert ANWB‘s wandel ‘dochter’ Toeractief voor de derde maal de Vechtdal Wandelvierdaagse. Vorig jaar wilde ik meedoen, maar lukte het agendatechnisch niet. Ditmaal heeft de reservering van de dagen het overleefd. Als stok achter de deur heb ik 21 maart een deelnemerskaart voor de vierdaagse gekocht. Altijd handig om belangstellenden voor gaten in de agenda op afstand te houden. Qua landschap trekt het ‘eigen’ Overijsselse Vechtdal veel meer dan ‘de’ Vierdaagse van Nijmegen. Op m’n zaterdagse wandelingen kom ik nogal wat wandelaars tegen voor wie de Nijmeegse Vierdaagse letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van het jaar is. Toch sneu als je net die dagen ziek bent, uitgeloot wordt, of vanwege de weersomstandigheden onverwachte tegenvallers (regen, extreme hitte, etc.) te verduren hebt.

Start en finish waren vandaag op Charme Camping Heidepark aan de Verbindingsweg 2a in Lemelerveld. Zo ‘s ochtends vroeg vlak voor zevenen, terwijl de bekende gezichten van andere 40km wandelingen ook hier opdoken, waren de 2 dames bij de inschrijving logistiek niet op hun sterkst. Pas vanaf 7u werden we geholpen. De rest moesten we toch zelf doen, dus lang mopperen had geen zin. De 40km was opgedeeld in eerst de 25km route en daarna de 15km route. De 25km route leidde westwaarts over voornamelijk verharde wegen langs het Overijssels Kanaal, camping Remise in buurtschap Veldhoek (ook daar zat het hek nog dicht om 8u en werd nog geen koffie geserveerd). Pas na het Koeienhotel in Aver Heino gingen we het bos van IJssellandschap in. Dat stukje eindigde bij recreatieoord Krieghuusbelten voor een eerste stempel. Vervolgens weer langs een ander gedeelte van het Overijssels Kanaal, over de N348 en langs de plaatselijke zandafgravingen terug naar Heidepark. Qua route geen schoonheidsprijs. Ik vermoed dat die op afstand met alleen een kaart is ingetekend.

De 15km route was interessanter. Vanuit Lemelerveld noordwaarts, parallel aan de N348, daarna over de Langsweg het Sterrenbos en de Lemelerberg tegemoet. De stempelpost was in het heropende restaurant bij de Nederlandse leeuw bovenop de Lemelerberg. Een slingerroute over het zuidelijk deel van de heuvel bracht ons weer beneden voor de laatste 3km naar de camping terug. De 40.64km prettig uitgelopen in 6u36m. Een toch wel bijzondere wandeling zo midden in de week. Met een conference call van 9-10u met Capgemini collega’s en ‘s middags nog enkele telefoontjes met het projectteam. Onvermijdelijk, maar niet hinderlijk.