Unified address book updates juni 2011

De laatste maanden zijn weer diverse updates gedaan door leveranciers van social (aware) en unified address books. Ik neem je graag mee langs de nieuwste ontwikkelingen.

Rapportive

Gmail plugin Rapportive, eerder besproken in maart 2010, voegt aan de set van bijvoorbeeld Twitter, CrunchBase, Facebook, Last.fm en LinkedIN nieuwe ‘raplets’ toe voor MailChimp, Bantam Live, BatchBook, BookingBug en Brightpearl toe. Om de noodzaak van ellenlange pagina’s tegen te gaan, is de sidebar ingericht om de meest logische wijze om informatie te vinden te zoeken en in plaats van de tabs uit concurrerende services, een accordion lay-out te gebruiken. Zien is geloven.

Op 9 juni werd er, om Google (zie later deze blog) vóór te blijven, extra functionaliteit aan het Twitter-onderdeel toegevoegd. Je kunt nu met Rapportive zonder Gmail te verlaten mensen volgen, antwoorden en retweeten.

Plaxo

Plaxo is terug bij af: synchronisatie en ontdubbelen van adresboeken. E-cards, kalendersynchronisatie, activity streams zijn er nog wel, maar worden niet meer als kerntaak gezien. Platinum Sync services, betaald, en dus hèt business model voor Plaxo om de strijd met concurrenten te voeren, staan centraal. Mijn recente negatieve ervaringen met het uitvallen van de synchronisatiefunctie, het uitblijven van reacties van Plaxo en vervolgens een zeer gebrekkige nieuwe de-duper tool, laten me per eind september het huidige abonnement aflopen. Ik wil best betalen voor software, maar dan moet die wel correct werken. $60 per jaar is ook geen flauwekul. Zelf uitproberen kan gratis.

Xobni

Waar Rapportive z’n raplets heeft, heeft Xobni z’n Gadgets. Een andere set informatiebronnen. Waar Rapportive alleen in Gmail bruikbaar is, heeft Xobni ook clients in Outlook en bijvoorbeeld BlackBerry. Op 9 juni werd de Xobni for Gmail client bijgewerkt naar versie 0.1 production-48. Op veler verzoek is de sidebar nu te minimaliseren om Gmail schermruimte over te houden. Het kleurenschema is wat feller blauw om in lijn met Gmail zelf te zijn. Contacten kun je nu aanmaken, Xobni contacten voor personen die je net een email gestuurd hebt, worden automatisch voor je aangemaakt. Een storende bug vond ik zelf nog: wijzigingen in contactgegevens worden niet opgeslagen. Als je een Gmail bericht opstelt, suggereert Xobni geadresseerden voor je uit de eerder gevoerde conversaties. Op het vlak van integratie met sociale netwerken zijn deze nu direct zichtbaar. Het social updates tab is default. Bij de LinkedIN profielgegevens vind je een Add button en bij Facebook en Twitter zijn profile pickers toegevoegd.

Google People Widget

En jawel, Google zelf, lanceert binnenkort een People Widget als side panel onderdeel van Gmail, direct in het vaarwater van Rapportive en Xobni for Gmail. Uit de bij Google beschikbare informatie als contactgegevens, uitgewisselde e-mail, samen bewerkte Google Docs, afspraken in Calendar en mogelijke Buzz-berichten. Vanuit de People Widget kun je direct Google Chat of Google Voice aan de babbel.

Nimble

Nimble probeert als web-based social CRM oplossing een soort Gist dienst te bieden. Contactgegevens, LinkedIN profielen, Twitter, Facebook, RSS en Gmail bij elkaar gebracht, inclusief groeperen. Uitproberen is gratis.

Contacts Cleaner op BlackBerry

Heb je een groot adresboek op je BlackBerry, samengesteld vanuit diverse accounts, jarenlang verzamelen o.i.d. is er voor slechts $0.99 Contacts Cleaner. Véél goedkoper dan voor je MS Outlook op de desktop de Plaxo De-duper, tegenwoordig Personal Assistant, à €7 per maand te betalen. Gist wil natuurlijk ook wel ontdubbelen, maar biedt geen export terug naar Outlook of je mobiel. BlackBerry adresboek via de Desktop Manager wel tweeweg synchronisatie met een Outlook of Thunderbird, of mobiel met je Gmail contactpersonen.