Iona – Another Realm

      2 Comments on Iona – Another Realm

Oef, het kostte 5 jaren sinds IONA’s vorige studio album The Circling Hour, en ook na het laatste concert in Hedon, Zwolle nog 2 maanden om Another Realm te verkrijgen. Voor het eerst in de 22 jaar als band, is een dubbelCD uitgebracht (de live opgenomen 2CD niet meegerekend). Volgens de bandleiden is Another Realm een herontdekking van het concept achter IONA.“Iona of my heart, iona of my love, May this be a place where heaven’s glory rests. An open well of timeless love, of endless life. For Iona shall be as it was.” klinkt het in de opener As It Was. Hetzelfde verlangen om de plekken op aarde die net als Iona aan de bron van opwekkingen hebben gestaan, zoals Azusa Street in Los Angeles begin 20e eeuw te herontdekken, is het thema van de Iona signature song The Ancient Wells. Voor het eerst is blazer van uillean pipes en fluiten, Martin Nolan, te horen. Voor diverse nummers werd voor de sfeervolle zangpartijen van Joanne Hogg gebruik gemaakt van gelaagde vocale loops. Gitarist en toetsenist Dave Bainbridge produceerde het album. Drummer, percussionist en violist Frank van Essen en bassist Phil Barker completeren de bemensing. De wens het onzichtbare te zien, ontleend aan David Adam’s The Eye of the Eagle (een met David Bainbridge in 1998 uitgebracht instrumentaal album), is de inspiratie voor de titeltrack. De band blijft in hogere sferen: Clouds in alle soorten en maten als dunne scheidslijn tussen de zichtbare en onzichtbare wereld, de strijd van gelovigen die niet tegen vlees en bloed maar de machten in de hemelse gewesten is. Gelukkig ontbreken 2 epics niet. Op disc 1 is dat het kwartier durende drieluik An Atmosphere of Miracles, geheel in de lijn van de vorige tracks, en op de disc 2 het elf minuten durende White Horse. Disc 1 sluit af met Let Your Glory Fall, een gebed om vervuld te worden met de Shekinah glorie van God, ofwel de ‘Heerlijkheid des HEREN’.

De tweede schijf opent met het door Bainbridge en Van Essen geschreven 6 minuten durende instrumentale Ruach, met een hoofdrol voor de viool. Chief Dan George schreef de tekst voor Speak To Me, waaraan opnieuw een gedachte uit The Eye of the Eagle gekoppeld is. Aan het eind van And The Angels Dance is een bewerkte reel The Galtee Rangers verwerkt. Een gedachte van Wytze Valkema (bekend van TRIN en het Daniel Prayer Network) uit 2008 was de inspiratie voor de instrumental Let The Waters Flow. Valkema schreef met Bainbridge ook The Fearless Ones en speelt er de sjofar op. Joanne Hogg schreef Foreign Soil en Saviour. Met het witte paard uit Openbaring 19 in gedachten schreven Bainbridge en Hogg White Horse. Niet verwonderlijk, dat op de door Tim Martindale gefotografeerde landschappen op de cover en in het tekstboekje een ruiter op een wit paard figureert. De laatste van de 93 minuten muziek is gereserveerd voor een terugkeer naar Iona, As It Will Be, een 6e eeuws gebed van St. Columba. De specifieke spirituele inslag is helder, muzikaal is Another Realm een schatkist, waarop de trouwe IONA fan hopelijk weer een aantal jaren kan teren.