Éowyn – Beautiful Ashes

      1 Comment on Éowyn – Beautiful Ashes

Éowyn‘s vijfde album Beautiful Ashes was mijn eerste echte kennismaking met deze portie symfometal met een vrouw aan ‘t front. Éowyn, haar echte naam en inderdaad één van de personages in Tolkien‘s Lord of the Rings boeken, is sinds 1999 actief, maar trad in 2008 vanwege financiële problemen terug uit de muziekindustrie. Via Kickstarter haalde ze de benodigde financiële backup binnen om het nieuwe album op te nemen. De artieste wilde als ervaringsdeskundige graag haar publiek bemoedigen in moeilijke tijden. Het tiental werd geproduceerd door Travis Wyrick (P.O.D., Disciple, Pillar). Opener You Had To zet de toon, met synth loops, keyboards en uiteraard de gitaarpartijen, maar toch: opvallend veel toetsenwerk ten opzichte van bijvoorbeeld HB, Within Temptation of Evanescence. De titeltrack start rustig met piano, laat de drums even roffelen, zodat de gitaren met de deur in huis kunnen vallen. Mid-tempo zonder slepend te worden.


More Than Yesterday is een op een loop gebaseerde power ballad. Vol enthousiasme zingt ze “You’re my fail-safe when nothing is fail safe” in de symfo track Fail-Safe, waarin ingeblikte strijkers zijn meegenomen. Een gave track om hard te draaien. Let op de voor de stijl atypische drumloops in de aanloop naar het refrein. Dream is een keurige ballad. Alive en Cliché leunen daarentegen weer zwaar op de electronica, wel strak getimed. Burning Pages is een power ballad met andermaal drumloops afgewisseld met het live spel van gitarist en drummer. De ballad All I Need start op piano “Take this cup from my hand…”, getuigt van de genade die we allemaal nodig hebben, en bouwt uit tot een prachtige symfonische metalsong. The Music Box pakt nog één keer stevig uit om Beautiful Ashes na 36 minuten al af te sluiten. Langzamer en meer op de zang gericht dan de Finse vrienden van HB, minder drama dan het Nederlandse Within Temptation of het Amerikaanse Evanescence, maar muzikaal onderscheidend door de vele toetsen/electronica arrangementen. 10 prima tracks van zo’n kwaliteit dat al reikhalzend naar een volgend album wordt uitgekeken.