Eerste ervaringen met eigen BlackBerry PlayBook

Wat ik bij het schrijven van de blog post Voorgeschreven of zelfgekozen tablet nog niet wist, dat vrouwlief inmiddels door een vriendin lekker gemaakt voor tablet computers en onverwacht open stond voor een juiste prijs/kwaliteit verhouding. De BlackBerry Playbook verschijnt 16 juni in de Nederlandse winkels. Op 21 mei zocht ik naar een beste prijs voor het 16GB model. Neckermann bood ‘m al aan voor €499 en gaf daarbij aan een Engels model te leveren met Europese stekker. Door naar Amazon.co.uk, waar £337 + verzendkosten gevraagd werd maar en uitlevering via Digigood en alleen vanaf juni. Hmm, door naar rechtstreekse verkoop door Digigood. Dat bleek een zeer positief gewaardeerde Ebay verkoper te zijn. Op zaterdagavond bieden op een PlayBook verdienstelijk. Mijn startbod van £344 bleef tot de laatste seconde ongemoeid en 3 werkdagen later was het pakket keurig bezorgd, inclusief de kopersbescherming die eBay standaard biedt. Bijna 3 weken vóór de ‘officiële’ introductie dus in Nederland. Hieronder wat screenshots. Deze maak je overigens door de – en + toets bovenop je tablet tegelijk in te drukken.

In recensies kwam ik een hoop onzin en vooringenomenheid tegen. Apple fanaten zullen natuurlijk niet gauw toegeven wat de grote voordelen van een PlayBook ten opzichte van een iPad(2) zijn. En recensenten zonder BlackBerry smartphone klagen voornamelijk over het ontbreken van 3G/4G ondersteuning (ten koste van weer een mobiel data-abonnement) of een native e-mailpakket. Voor een WiFi tablet met een ijzersterke browser ga je toch net zo makkelijk naar Gmail, Hotmail of Yahoo! Mail? Waarom zou je naast je (POP) e-mail deze ook op je smartphone en ook op je tablet willen opslaan en beheren? Hoe gek wil je worden? Ik heb de BlackBerry bridge applicatie, waarmee je PIM gegevens van de BlackBerry smartphone direct benaderbaar en beheerbaar zijn op de PlayBook meteen als een enorm voordeel ervaren. Makkelijk eenmalig op te zetten, en de apparaten weten elkaar moeiteloos te vinden.

‘Mijn’ applicaties
Standaard wordt meegeleverd bijvoorbeeld:

  • Kobo ebooks: reader voor Kobo. Helaas is geen Kindle client beschikbaar. Wel biedt Kobo een hele sloot aan gratis e-books, voornamelijk klassiekers. Leuk voor op vakantie.
  • Need for Speed Underground
  • Slacker Radio: helaas heb je er in Nederland niets aan.
  • Work on the Go: Word, Excel en PowerPoint bestanden kunnen bekijken en bewerken.

Ik heb de volgende applicaties op de PlayBook geïnstalleerd

Ik wacht nog op een betere versie van MindMaps. De reviews rechtvaardigen nog geen betaling. De browser werkt prima, met tabs en favorieten. Ja, het aantal applicaties in de Appstore is nog niet geweldig groot, met de browser kun je heel wat afvangen. Bookmarks naar e-mail, Twitter e.d. worden meegeleverd. De AppWorld op je PlayBook meldt zelf wanneer er updates zijn van applicaties en het OS. Binnenkort meer indrukken en updates voor de PlayBook. Vrouwlief en kinderen dragen daaraan bij.