Depeche Mode – Remixes 2. 81-11

Het Britse synthpop trio Depeche Mode, bestaande uit Dave Gahan, Martin Gore en Andy Fletcher, is 3 decennia na het debuut in 1981 nog altijd springlevend. Onlangs werd een 3-CD box Remixes 2. 81-11 uitgebracht, met een heuse 2011 versie van Personal Jesus erbij. Van deze klassieker vind je in de box in totaal 3 mixen (Alex Metric Dub, Alex Metric Remix Edit, Stargate Mix). Waar tientallen anderen Depeche Mode songs hebben gemixt, hebben de heren zelf de 12″ versie ook zo ongeveer standaard paraat en liggen ze niet wakker van het verbouwen van originele uitvoeringen. In 2004 kwam de eerste collectie van nieuwe en klassieke remixes uit. Nu is er deel 2, dat na het reguliere Sounds of the Universe (2009) het einde van het distributiecontract met EMI inhoudt. Verrassend is de terugkeer van Alan Wilder (in Depeche Mode van 1982-1995) en Vince Clark (in de band 1980-1981, later actief met Yaz en Erasure) die los van soloprojecten ook mixen van respectievelijk In Chains en Behind The Wheel voor deze verzameling inleverden. Op de CD’s staan bewerkingen als Dream On (in 2001 op Exciter), Suffer Well, John the Revelator en A Pain That I’m Used To van Playing The Angel (2005) en Strangelove, maar ook Wrong, Peace en In Chains van Sounds of the Universe. Nieuwe mixes zijn gemaakt van bijvoorbeeld Tora! Tora! Tora! en Puppets (originelen op het 1981 album Speak And Spell), Never Let Me Down Again en Behind The Wheel van Music For The Masses als A Question Of Time (van Black Celebration uit 1986). Sommige mixen zijn opvallend goed als de UNKLE reconstruction van John The Revelator en de Stargate remix van Personal Jesus, andere irritante bewerkingen, zoals de schurende Digitalism remix van Never Let Me Down Again. In 37 mixen heb je nu eenmaal toppers en tobbers zitten. Textueel blijven de heren natuurlijk stout spelend rond sexuele en religieus getinte thema’s. Geen Enjoy the Silence, Here In This House of Master & Servant, wel Strangelove, Corrupt, Sweetest Perfection, Dream On en Puppets. DJ’s en muzikanten als Eric Prydz, Röyksopp en Alex Metric, maar ook Nancy Noise, Ben Hillier, Dan the Automator, Jacques Lu Cont (Stuart Price), Peter Bjorn & John en Karlsson + Ljinnberg (Miike Snow) droegen bij aan deze bijzondere verzameling van techno, soms opvallend rustig met strijkers, opnieuw ingezongen of juist geknipt & geplakte vocalen, mid-tempo tracks en verrassende songkeuze.