Bos- en essentocht 40 wandelkilometers rond Reutum

Dit voorjaar had ik voor vandaag eerst de door wandelsportvereniging De Zwaluwen georganiseerde 71e TT-Mars in Assen in de agenda gezet. Die was ‘slechts’ 30 kilometers, toen ik onlangs ontdekte, dat in het net iets dichterbij gelegen Hardenberg de 16e Klepperstadtocht werd gehouden met de mogelijkheid nog een 40 kilometertocht te oefenen. Volgende week is namelijk de Vechtdal wandelvierdaagse met elke dag 40 kilometers te gaan. Tot gisteravond was dat het plan, weersverwachting leek ook goed. Tot ik de laatste check deed op de site van de Hardenbergse organisatie en zag, dat men voor de 40 kilometer wandelaars maar liefst €6,50 wilden hebben, het dubbele tot drievoudige van wat normaal is voor een georganiseerde wandeling. En zo werd het de Bos- en essentocht vanuit Reutum achter Tubbergen in het noordoostelijk puntje van Twente, tegen de Duitse grens aan.

De Almelose Wandelkring had café de Molenberg aan de voet van de Kuiperberg als start- en finishlocatie uitgekozen. Via diverse espaden, akkers, heidevelden en bossen was vandaag een hoofdrol weggelegd voor de Mosbeek, de natuurterreinen het Springendal, het Dal van de Mosbeek, het Vlasbeekdal en Hazebekke, de geologische en historische monumenten als het heuvellandschap, het hunebed van Mander en enkele watermolens. Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben er prachtige terreinen in beheer. De tocht leidde kort door Duitsland en deed even Getelo aan, om vervolgens nog diverse malen grenspalen te tonen. Een schitterende omgeving. Geen wonder, dat Tubbergen wandelgemeente 2011 is!


De organisatie had voorzien in rustplaatsen bij horecagelegenheden of kampeerboerderijen op maar liefst 5 plekken. Jammer van de weersverwachtingen vooraf die ongetwijfeld mensen hebben weerhouden te gaan wandelen. Op enkele druppels na boven de grensweg bij Getelo was het de hele wandeling droog, half tot zwaar bewolkt, ook zonnig en winderig, maar zeker niet koud. Na 6u13min was ik weer terug bij de Molenberg. De 39,3km uit de routebeschrijving werd door de GPS logger voor 37,5km ‘herkend’.
Ook morgen (zondag) kun je deze bos- en essentocht vanaf de zelfde locatie lopen. Mogelijke afstanden zijn 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer.