10e Sallandse Heuveltocht vanuit Haarle

Vandaag organiseerde Wandelsport Haarle voor de 10e maal de Sallandse Heuveltocht. Start en finish in het Overijsselse Haarle, ten westen van nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De wandeling voerde niet zoals de 2010 editie naar het zuidoostelijk gelegen Holten, maar naar het oostelijk gelegen Nijverdal om de natuurontwikkeling rond de Regge te kunnen meepakken.

Afwisselende route door een zeer diverse omgeving. Heidevelden, heuvels, naald- en loofbomen, lanen vol rodondendrons en de villa’s van Nijverdal. De organisatie van de wandeling was puik. Om de 5 kilometer stond er wel een stand of partytent met gratis drinken, krentewegge of appel. In 2010 liep ik nog de 30 kilometervariant, vandaag, zoals dit jaar ‘standaard’ 40. Ik las in het verslag van vorig jaar dat de drukte in de dagen ervoor aanleiding was om de 30 te lopen. Ik had de afgelopen dagen ook zeker geen luilekkerland bezocht, maar de 40 liep lekker. Ik heb weer veel nieuwe stukken van de Sallandse Heuvelrug gezien. Villa Sprengenberg alias Palthetoren ontbrak als vast element niet op de terugweg, veel van het parcours was anders dan vorig jaar. Helaas pakte de GPS logger de satelliet niet meteen op. Het parcours vind je hieronder. De 39,77km volgens de routebeschrijving kan ik niet bevestigen, daarvoor is de totale tijd (6u13m) ook te snel. Een heuse medaille als aandenken. Ik zeg: tot 2012!