Voorgeschreven of zelfgekozen tablet

De aankondiging van RIM‘s eigen PlayBook tablet maanden geleden deed me parallel aan de nieuwe BlackBerry ontwikkelingen al met een schuin oog loeren naar de specificaties en mogelijke gebruiksdoelen van een PlayBook. Om me heen duiken steeds meer mensen op met een iPad of iPad2. De stammenstrijd tussen Apple fanaten, Google-Android-is-het-besturingsysteem-voor-tablets-gelovers en ongelovigen (waarom zou je naast je smartphone en laptop ook nog een tablet willen?) losgebarsten.

Functionele behoefte?

Al dan niet Flash ondersteuning of het meegeleverd krijgen van Need for Speed is niet dé onderscheidende factor om €500 neer te tellen voor een tablet. Het uitsparen van een schrijfblok, niet meer printen of kopiëren van vergaderstukken, het altijd bij de hand hebben van werkdocumenten, de aankoop van een e-reader overslaan, draadloos uren kunnen lezen, internetten en wat elementair typewerk verzetten, wel. Beeldbellen, zoals je met Skype of Facetime kunt, ja, letterlijk en figuurlijk beeld bij.

Tablets vergeleken op specificaties

Voor mij weegt nadrukkelijk mee in een keuze voor een tablet (of ander apparaat):

  • integratie met bestaande hardware en software, in mijn geval Microsoft Windows computer thuis, Microsoft Windows laptop met Outlook en de rest van de Office suite mobiel, BlackBerry smartphone mobiel
  • gemakkelijke, zo mogelijk draadloze synchronisatie van PIM data en belangrijke documenten. Wifi ondersteuning is verplicht.
  • geen extra telefonie/data-abonnementen bovenop de bestaande ‘vast’ internetabonnement en telefonie/mobiel internet abonnement.
  • gewicht en opberggemak. Ik heb al een kilo’s wegende laptop, een iPad voelt te zwaar in de hand en een 10″ apparaat past niet in het colbert.

Kortom, zakelijk gebruik staat voorop, doelgroep van de PlayBook.Vincent Everts noemde het in zijn videoverslag een multi-tasking powerhouse.

Tablet = iPad?

Apple zou wel willen, en heeft met de eerste iPad natuurlijk naam en faam gemaakt. De prijsstelling bracht een geweldige omzet met zich mee, hoewel er diverse functionele tekortkomingen aan te geven zijn, het blijven negeren van Flash content, is er één van. Google heeft met Android 3.0+ (Honeycomb) een geduchte concurrent qua OS in de markt gezet, diverse hardwareleveranciers maken er dankbaar gebruik van. RIM zet de PlayBook natuurlijk wel volledig functioneel neer in combinatie met BlackBerry toestellen, dat is een hardware keuze, maar dat is de combi iPad met iTunes op een desktop/laptop computer natuurlijk ook. Een iPad alleen is ook maar alleen.

http://www.youtube.com/watch?v=s72rGDUn2uo

Tweakers.net heeft een handig overzicht van alle courante tablets, waar je een selectie van apparaten met elkaar kunt vergelijken.