Unified Address book: ContactZilla

De associatie met Mozilla (FireFox makers) en FileZilla (bestandsbeheerder) zal bij ContactZilla niet toevallig zijn. Het de-duplicatie, import- / exporthulpje in the cloud om je relatiebestand te beheren, was sinds februari in gesloten betatest. De gratis versie zou je Google Contacts, Twitter contacten, LinkedIN contacten, maar daarnaast ook Basecamp, CSV-bestanden, Mac Address Book, FreeAgent of FreshBooks moeten aankunnen. Import gaat in batch, je krijgt per e-mail een notificatie wanneer dit proces afgerond is. Nuchter beschouwd heb je aan de Twitter import niets, aangezien je geen e-mailadres hebt om de verbinding te laten leggen. Kortom: integratie van Twitter contacten met andere adresboeken zul je handmatig moeten doen.

In de volgorde Twitter, Google Contacts en LinkedIN contacts heb ik getest. Anders dan de de-duper van Plaxo vindt er bij gevonden duplicaten geen verrijking plaats. Zo moet je bij gelijke naam en bedrijf, maar verschillende e-mailadressen één van de gevonden e-mailadressen opofferen. Zo wil ik niet omgaan met relatiebeheer. Ook importeert ContactZilla je contacten standaard onder het bedrijf waar je zelf werkt. Ook dat is een bug. Importeren van LinkedIN contacten mislukt telkens. Mogelijkheden je account op te zeggen zijn er niet. En wat je met je adresboek moet, anders dan weer exporteren, blijft vaag. Ja, je kunt je team uitnodigingen sturen, zoals LinkedIN, Plaxo en XING ook ooit begonnen zijn, om adresgegevens te valideren. En om maar te zwijgen over de zoveelste activity stream, die ook deze toepassing is binnengeslopen. Tot overmaat van ramp kun je er website feeds aan toevoegen. Alsof we nog niet genoeg social networking informatiestromen te verwerken hebben. Filtering is nog niet mogelijk.

update 29 april 2011

Per 29 april is de interface een stuk eenvoudiger. Volgens de makers is met de meer met minder aanpak 40% van de UI gesloopt, zonder functionaliteit in te leveren. De social networking elementen staan nu nog centraler. Verder is verbeterd:

  • cross network messaging
  • visualisatie van activity stream (meest actieve teamlid, type activiteit, activiteit in de laatste week, etc.)
  • veldvalidaties

In de komende weken kun je verwachten:

  • smartlists
  • cross network notificaties
  • API
  • iPhone synchronisatie

Het valt me weer eens op, hoe weinig bloggers de moeite nemen verder te gaan dan het persbericht van een startup over te tikken en zelf te testen of de beloofde functionaliteit ook echt werkt. Nee, voor mij veel liever Gist, Xobni, Plaxo, Rapportive en dergelijke dan ContactZilla! Het tempo waarin de makers echter verbeteringen doorvoeren, zou kunnen duiden op een poging een serieuze concurrent van de genoemde diensten te worden. Nu is het gat echter nog te groot.