Swimming With Dolphins – Water Colours

De band Swimming With Dolphins uit Minnesota, met Austin Tofte als zanger en producer Adam Young (Owl City) als drijvende krachten, bracht in 2008 de Ambient Blue EP uit. Sindsdien tourde de band met Owl City (natuurlijk), Lydia en Kill Paradise. De ambient electronica pop ging er ook live in als zoete koek. Een contract met Tooth & Nail Records en een volledig album, Water Colours, dat na enkele maanden uitstel dan toch uit is. T&N huisproducer Aaron Sprinkle (Anberlin, The Almost), maar ook Zack Odom en Kenneth Mount (Cartel, Mayday Parade) zorgden ditmaal voor de up-tempo dansbare tracks. Zodoende is Swimming With Dolphins eigenlijk best wel een vreemde eend in de rock bijt van Tooth & Nail bands. Voor de eerste single Sleep To Dream werd een remix contest gehouden met online te beluisteren aangename mixen als resultaat. Holiday opent fris en fruitig het tiental synthpop songs. De inbreng van zangeres Sarah Beintker is lekker. Je krijgt absoluut zin in vakantie. Sarah vind je ook op de zomerse titeltrack. Sunsun (Kaskade) zingt dromerig mee op Happiness. Easy klinkt nog warmer dan menig Owl City song, en is evenals Sleep to Dream rijp voor nog dansbaardere mixversies. Lichtvoetige ritmes zo tussen de 120 en 130 bpm, perfecte wandelmuziek zeg ik dan.

Diplomat is mid-tempo soulful pop over de zoektocht meer gepassioneerd te leven. Jacques Cousteau is europop, compleet met piano, drumcomputer, funky gitaartjes en een verrassende toetsensolo, dat zo van Daft Punk geleend kon zijn. In I Was a Lover strijden de drums en de vogelgeluiden om je aandacht. Captured met “Eternity has only just begun” in een ontspannend mid-tempo dromerige setting, maar met een bridge vol arpeggio’s, wat tempowisselingen en (ingeblikt) blaaswerk. Good Times sluit dankbaar af “I’m alive, and that’s all I asked for tonight.” en sleept nog een heuse rap naar binnen. Funky pop met naast moddervette synths ook prima gitaarpartijen. Wat een kanjer om dit tiental minder zoetsappige songs dan wellicht bij eerste luisterbeurt overkomt mee af te sluiten. “Let’s do it over again!”