Poort van Drenthe wandeltocht vanuit Meppel

Wandelvereniging Jeugdland, in 1959 opgericht om de Meppeler jeugd aan de wandel te krijgen, trekt anno 2011, naast mensen met bouwjaar 1959 gelukkig ook vele tientallen anderen belangstellenden. Ik vond het leuk weer eens op een andere manier terug te zijn in m’n vorige woonplaats (ik woonde vanaf 1995 3 jaar in de stad, maar ben er daarna nog 9 jaar meermalen per week geweest voor werk & kerk). De vandaag georganiseerde Poort van Drenthe wandeltocht met diverse afstanden had de stad en finish in wijkcentrum De Poele. De 40 kilometertocht leidde oostwaarts Meppel uit, via het Meppelerbos aan de overzijde van de A32 en de eerste helft van De Oosterboer en de omgeving van het ziekenhuis naar de eerste rust bij de Schiphorst.

Vervolgens eerst ten zuiden van de Reest naar IJhorst om via havezate Dickninge, de Havixhorst en de ooievaars buitenplaats De Lokkerij ten noorden van de Reest terug te lopen naar de Schiphorst voor een 2e rust. Langs de Hoogeveensche Vaart verder naar de Lankhorst en langs de Vinex wijk Berggierslanden. Daarna een ommetje via het buurtschap Hamingen en het natuurreservaat tussen de Staphorster Grote Stouwe en de Overlandenweg. De entree van de Koedijkslanden ziet er sinds m’n vertrek in 1998 wel heel wat anders uit, nu de Berggierslanden via een sportpark verbonden is met deze wijk. De route gaat 90% over asfalt en heeft diverse stukken die echt bedoeld zijn om kilometers te maken. Het laatste eind leidt door het park Hesselingen en de binnenstad van Meppel terug naar De Poele. Met een finish in 6u en 2 minuten vermoedde ik al dat het geen volledige 40 kilometertocht was geweest, ondanks de minieme rusttijd. SportyPal geeft me met de gelogde GPS gegevens gelijk: 37,37km. Niettemin een afwisselende tocht over bekend terrein en toch verrassend nieuwe stukken en locaties.