Help herinneren: adopteer een monument

Ter nagedachtenis aan de 9 mannen die op 6 april 1945 in Balkbrug werden vermoord door de Duitsers, daags voor de Canadezen de regio echt bevrijdden, werd aanvankelijk een eenvoudig houten gedenkteken opgericht vóór café Leunge. Deze uitspanning is tegenwoordig veel bekender onder de nieuwe naam Uitgaanscentrum Takens. Tien jaar na de bevrijding, op woensdag 6 april 1955, werd in het plantsoentje bij de tegenwoordige brandweerkazerne bij het kruispunt Zwolseweg/Coevorderweg/Ommerweg/Meppelerweg een granieten gedenksteen met koperen plaat onthuld om de gevallenen te herdenken.

In oktober 2008 kreeg de CNS Balkbrug van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het verzoek na te denken om als school het oorlogsmonument te adopteren. De toekenning ging gepaard met afspraken over samenwerking met de Prinses Margrietschool en de OBS Oud-Avereest om bij toerbeurt het monument schoon te maken en de herdenkingsplechtigheid op 4 mei ‘s avonds te ondersteunen. Dit jaar was de Prinses Margrietschool aan de beurt. Jaarlijks wordt in groep 8 van de 3 scholen in de aanloop naar de dodenherdenking en Bevrijdingsdag de Tweede Wereldoorlog niet alleen besproken, maar zo ook tastbaar dichtbij gebracht. Zoon Johan werkt na eerdere werkstukken over de Tweede Wereldoorlog opnieuw aan een uitwerking van de jodenvervolging, binnenkort gaat hij met groep 8 naar Kamp Westerbork. Vanavond waren er niet alleen bijdragen van de scouting, maar ook van diverse kinderen. Ons eigen drietal had begrijpelijk moeite het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus uit het hoofd mee te zingen, maar door er wel met z’n allen te zijn kun je van jong tot oud toch de herinnering aan wat anderen voor onze vrijheid hebben overgehad levend houden.