Concertverslag Classic Petra in Levend Evangelie Gemeente

Rockband Petra mastodonten Bob Hartman (gitaar) John Lawry (toetsen), Greg X. Volz (zang), Mark Kelly (bas) en Louie Weaver (drums), samen momenteel 298 jaar, hergroepeerden zich in 2010 tot Classic Petra om ruimte te geven aan het onverdunde muzikale bloed en de vele Petra klassiekers. In januari besprak ik Back to the Rock, het eerste tastbare resultaat van de hernieuwde samenwerking in het post-John Schlitt tijdperk. De bijbehorende tour brengt de heren weer overal op aarde, en gisteravond in Aalsmeerderbrug in het pand van de Levend Evangelie Gemeente. Met dochter Henriëtte, Peter Poiesz en Anita Hogendorf was ik van de partij. Eerst zou Johan gaan, maar het verjaardagsfeest van een klasgenoot trok te hard. Zodoende de eerste live rockconcert ervaring voor Henriëtte. Met haar 10 jaar was ze absoluut niet de enige die van papa of mama mee mocht naar Aalsmeerderbrug. Generatiegenoten die hun klassieke Petra tour t-shirts hadden teruggevonden, tieners en dus nog jonger publiek klapten en zongen even enthousiast mee.

De relatief ondankbare taak het voorprogramma in te vullen was voor de Nederlandse band Saymore, bestaande uit Tjerk, Sjoerd, Jaap-Jan en Inge. Pop/rockliedjes van eigen hand inclusief de primeur van de kersverse single Blindman, een bewerking van Hit The Road, Jack.

Na de pauze eerst een quiz Petra platenhoezen herkennen voor de 40+’ers, waarna de heren van Petra hun Back to the Rock set afwerkten. Bema Seat, Clean, Angel of Light, Second Wind, Rose Colored Stained Glass Windows, Godpleaser, More Power To Ya, Graverobber (met introductie van Mark Kelly), een lange versie van Let Everything That Has Breath, Adonai en Back To The Rock. Opvallend afwezig Too Big To Fail, het 2e nieuwe nummer. In plaats daarvan waren nog wel All Over Me, It Is Finished, Stand Up en Without Him We Can Do Nothing uit de oude doos gevist. Het heel vroeg eerste afscheid was gemakkelijk om te zetten in een ‘we want more’. En ja, natuurlijk kwam Louie Weaver op z’n drumkit solo aan de beurt, trok John Lawry enkele malen met z’n keytar het podium op en ouwehoerde Bob Hartman een pauze van Greg Volz om diens microfoonbatterij te vervangen vol. Het ‘preken’ bleef beperkt en volledig voor rekening van Volz. Hartman speelde in zekere zin z’n set, was scherp en op de spaarzame momenten present met gortdroge humor, maar niet langer een duo-presentator, zoals met John Schlitt.
Luistertip voor Spotify gebruikers: Classic Petra Live!