Building 429 – Listen to the Sound

Het vijfde studioalbum van Building 429, bestaande uit zanger Jason Roy, drummer Michael Anderson, gitarist Jesse Garcia en bassist Aaron Branch is Listen To The Sound. Het tiental nieuwe liedjes werd geproduceerd door Jason Ingram, Rusty Varenkamp (Tenth Avenue North, Sanctus Real) en  Rob Hawkins (Fireflight). Opener Made For You is een krachtige rocksong rond het thema voor God gemaakt te zijn. Right Beside You neemt direct gas terug tot het tempo, waarop Fireflight opereert en gastvocaliste van deze band Dawn Michele dus begrijpelijk goed tot haar recht komt. One Foot heeft het timbre van een gemiddelde Steven Curtis Chapman song. De mid-tempo titeltrack is bedoeld om de signature song Glory Defined te doen vergeten, als je de persberichten moet geloven. “You’ll never know what faith is, till you don’t understand / Sometimes it takes the silence to finally hear HIS plan / So listen to the sound of Hope that’s rising.”

Muzikaal geen uitblinker, dus wat mij betreft geen nieuwe Dove Award waardig. War Zone sleept in hetzelfde tempo voort.  Where I Belong voegt in de refreinen wat extra power toe aan een verder kabbelende serie coupletten. “Take this world and give me Jesus, this is not where I belong.” zingt makkelijk mee, hoe weinig diepgaand of origineel de frasen ook zijn. You Save Me is doordachte radiovriendelijke softrock en zal wel een single worden. De powerballad Walls Are Coming Down heeft strijkers uit een doos, een gelaagde opbouw (past natuurlijk niet bij de titel) en behoort bij de betere liedjes op Listen to the Sound. Psalm 139 (“fearfully & wonderfully made”) was de inspiratie voor de softrock in Love Has Been Spoken. Als 10e en laatste stelt de pop/rocksong Awaken Us “We are questions that beg for the answers, we are poems awaiting the rhyme, we are riddles that long for solution, with Your breath we come alive.” Helaas teveel middelmatige songs om het album als geheel spontaan aan te schaffen.