Bevrijdingsfestival Overijssel 2011

Ondanks m’n bijna 41 jaren was ik nog nooit op een Bevrijdingsfestival geweest. Als niet-ambtenaar krijg ik eenmaal per vijf jaar vrij op Bevrijdingsdag, maar ditmaal heb ik 5u thuiswerken gecombineerd met 3u verlof om ‘s middags en ‘s avonds tijdens de Overijsselse versie van het Bevrijdingsfestival in park De Wezenlanden achter het Provinciehuis van Zwolle te kunnen genieten van live muziek. Het blokkenschema gaf vooraf de mogelijkheid een eigen programma in elkaar te steken, waarbij de weinige belangstelling voor wat er op het hoofdpodium gebeurde opviel. Danny de Munk, Jacqueline Govaert, Ilse DeLange, Moke of Chiwoniso zijn niet echt mijn ‘ding’. De avonduren had ik vooral ingepland voor podium De Doorbraak met Sideditch, Are You a Lion, Colinn en Lick, bands die ik eerder op de Popronde in Deventer of in het Zwolse poppodium Hedon heb zien spelen. ‘s Middags een mengeling van de pop/rock Handsome Poets (inmiddels stamgast bij 3FM) en de Amerikaanse rocksound van eigen bodem Destine op het hoofdpodium, de Utrechtse rockband The Medics (had ik in het voorprogramma van Stryper gezien) en helaas niet Pien Feith, maar The Kik op het KinkFM podium. Een half uur Katzenjammer op het hoofdpodium als ‘moet je ook een keer live hebben gezien’.

Het leuke van een festival is echter, dat je gemakkelijk van het ene naar het andere podium wandelt en zo veel meer ziet dan van tevoren bedacht. Ik kwam ‘s middags aan toen Jacqueline Govaert nog vanaf het hoofdpodium het publiek vermaakte.Vervolgens op De Doorbraak naar Birth of Joy gekeken. Handsome Poets verstaan hun vak steeds meer. Van het strandpodium van Xnoizz Flevo Festival naar vele tienduizenden voor je neus in Zwolle is toch een indrukwekkende belevenis. Het publiek danste en zong mee met Dance, The night is over. De cover Goodbye van MuteMath was ook opvallend. Proper Outfit op het Doorbraak podium verraste ook, wat Destine absoluut niet deed. The Medics op het Kink FM podium maakten wel indruk. Die heren zijn muzikaal behoorlijk gegroeid in anderhalf jaar tijd. The Kik was een combinatie van Rotterdamse tongval, veel schelden, maar ook leuke beatmuziek. Say What?! op het Popfront podium had aanstekelijke popliedjes, Stefany June met een geboren Duitse zangeres aan het front trok dansers, fotografen en vooral heel veel liefhebbers van goede en swingende popdeuntjes.

Tijdens het avondeten een heuse rockopera Infernorama met als aangrijpend thema ‘De verkilling van de maatschappij’. Wie merkt niet dat de wereld langzaam maar zeker verhardt? Met deze rockopera willen de makers Manny van Oosten en Tracey van Eijk het onderwerp aansnijden waar wij volgens hen allemaal mee te maken hebben: het teloorgaan van het geweten… ‘Het licht komt recht tegenover de duisternis te staan, het gevecht wordt wreed, het leed wordt zwaar en de afloop is net zo verrassend als het begin. Laat je meevoeren in de strijd tussen goed en kwaad, tussen moed en lafheid, tussen liefde en haat, tussen mens en mens…’ Rock en opera laten hier zien dat ze prima samen gaan. Ik heb de laatste paar nummers uit de rockopera gezien, verbaasde me over de groei van Sideditch en de reggae / roots van Nneka bij KinkFM, heb me een paar liedjes van Katzenjammer laten aanleunen, en had met Are You a Lion een saai tussendoortje. Bij KinkFM tenslotte de Belgische pop/rockband Balthazar bezig gezien.

Perfecte organisatie, prima horeca en toiletvoorzieningen, petje af voor sponsoren, vrijwilligers en de provincie!