Bell X1 – Bloodless Coup

Dit voorjaar werd ik getipt op Bell X1 als zijnde de grootste Ierse rockband als je verder dan U2 denkt. De release in april van Bloodless Coup maakte me dus nieuwsgierig. Op 22 mei stonden ze op het concertpodium in Tivoli De Helling, waar ik helaas niet bij kon zijn. In County Kildare, Ierland startte in 1990 de band Jupiter. Zanger en frontman Damian Rice verliet in 1998 de band na muzikale verschillen. De overige bandleden gingen door als Bell X1 is geboren. Sinds het debuut Neither Am I (2000) zijn we vier albums verder. In het slepende Hey Anne Lena is het nog even zoeken naar de stijl. Luister je naar Coldplay, pianorockbands, of juist de meer op electronica gebaseerde intense pop/rock van Ian McIntosh of Phil Wickham? Dromerige rock in Velcro. Het mid-tempo Nightwatchmen geeft de falset van Paul Noonan de hoofdrol. Vol emotie wordt het liefdesvuur bezongen. Sugar High is van een heel andere orde. Electronica blips en scratches en samples, dat zich uitspint in een met live drumspel onderbouwde retrorocker, dat in de jaren ’80 bij Daniel Amos niet had misstaan. Muziek uit het doosje gecombineerd met akoestisch gitaarspel kenmerkt Built To Last, dat niet overtuigt. 4 Minute Mile mengt de elektronica met een funky beat, dat sterk in de 80’s geworteld is. Safer Than Love is ook al zo retro. Ik heb toch niet echt een directe kloon van Doppelgänger of Vox Humana te pakken? Het is 2011 mensen! The Trailing Skirts of God prikkelt qua titel en blijkt een terugblik op de opvoeding als rooms-katholiek jongetje, maar helaas ook het voorbij zijn van de hoogtijdagen als eerste communie en heilig vormsel zij. Wat is er van het geloof blijven hangen?  Haloumi leunt nog maar eens weer op een dosis electronica, maar is verder een prima pop/rocksong. De ballad 74 Swans sluit af. Productie is ok, het zit ‘m in de composities die – hoewel harmonieus uitgevoerd – ook na diverse luisterbeurten me slechts gedeeltelijk pakten. En zo wil ik Bloodless Coup niet in de buurt van U2 albums plaatsen, daarvoor is de Ierse koppeling veel te gemakkelijk.

  • Last.fm Discover: Bell X1 Pops By For A “Bloodless” Studio Session (radio923fm.radio.com)